Belgacom

9 december 2002

Belgacom: versterking internationaal netwerk

Naast haar talrijke activiteiten op de nationale markt biedt Belgacom een belangrijk aantal diensten in het buitenland aan. Grote bedrijven, KMO's en andere operatoren (carriers) behoren tot haar klanten. Om hen geoptimaliseerde betrouwbaarheid en flexibiliteit te bieden versterkt Belgacom haar netwerk in de belangrijkste Europese steden. Daartoe heeft zij zogenaamde City Rings geïnstalleerd die de verbinding verzekeren tussen haar belangrijkste Points of Presence (POPs) in elk van deze steden .

Internationale connectiviteit
Grote multinationale bedrijven maar ook KMO's rekenen op Belgacom voor hun internationale connectiviteit. Het gaat hier om ongeveer 600 klanten die gebruik maken van huurlijnen, Frame Relay, ATM en MPLS IP-VPN voor data-transfer toepassingen zoals e-mail en SAP.

Andere telecomoperatoren of carriers, waaronder een aanzienlijk aantal mobiele operatoren, doen beroep op het internationaal Belgacom-netwerk om op hun beurt hun klanten te dienen. Deze vormen van samenwerking werden sinds de liberalisering van de telecommarkt uitgebouwd. In totaal telt Belgacom 350 van zulke wholesale klanten en heeft het 41 Points of Presence in 14 landen over de hele wereld. POP's dienen om connectiviteit met het Belgacom-netwerk te voorzien voor telecomoperatoren.

City rings
Uiteraard moeten deze twee types klanten voortdurend kunnen rekenen op een optimale service. Daarom heeft Belgacom de belangrijkste telecom-knooppunten in Europa (Londen, Parijs, Amsterdam, Frankfurt en Düsseldorf) versterkt met City Rings. Dit zijn optische DWDM-ringen, waarmee de netwerkcapaciteit exponentieel wordt vergroot. Door deze uitbreiding van haar netwerkinfrastructuur kan Belgacom haar lokale dekkingsgraad verhogen (beschikbaarheid van verschillende leveranciers voor local loop access), en wordt het internationale netwerkverkeer verzekerd tegen technische problemen of het wegvallen van één of meerdere leveranciers. Dit betekent in de praktijk dat, wanneer een bepaalde route niet meer kan worden gebruikt, eenvoudigweg wordt overgeschakeld op een alternatieve route. Daarnaast kan door de uitbreiding met de City Rings steeds de kortste afstand worden gekozen tussen de klant en de PoP, waardoor het bedrijf meer flexibiliteit heeft en kostenbesparend kan werken.