D66

D66 ontlast strafrechtketen

Veiligheid en rechtshandhaving

Boris Dittrich

10-12-2002 - Vandaag heeft de Tweede Kamer vier D66-voorstellen aangenomen om te komen tot vereenvoudiging van strafzaken, het aanpakken van herhaald slachtofferschap en verplichte mediation bij omgangsregelingen. Ook wordt het telefoonnummer van de politie in heel Nederland weer gratis.

Boris Dittrich diende bij de Justitiebegroting een motie in over de vereenvoudiging van strafzaken. De officier van Justitie en de bekennende verdachte moeten volgens Dittrich een strafzaak met een contractsvoorstel aan de rechter kunnen voorleggen. Zo kan de overbelasting van de rechterlijke macht worden aangepakt. `Wanneer de rechter dit contract alleen nog marginaal hoeft te toetsen, scheelt dat veel werk. De flessehals in het strafrechtelijk systeem, die de rechterlijke macht nu dreigt te worden, kan zo worden verbreed' aldus Dittrich. De Kamer bleek deze aanpak gisteren breed te steunen.

Ook Dittrich's voorstel om te komen tot een nieuwe aanpak van de misdaad in Nederland, waarin het slachtoffer centraal staat, kon gisteren rekenen op brede steun van de Kamer. Uit Brits onderzoek blijkt dat een kleine groep slachtoffers opdraait voor een onevenredig groot deel van de misdrijven; bij geweldsmisdrijven wordt 1 procent van de slachtoffers zelfs getroffen door niet minder dan 59 procent van de misdrijven. In het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten was dit aanleiding voor een succesvolle nieuwe benadering van criminaliteitspreventie, gericht op veel-slachtoffers. Waar het Nederlandse beleid nu gericht is op veel-plegers, stelt Dittrich voor om ook een intensief preventiebeleid voor veel-slachtoffers te gaan voeren. De politie zal nu in de toekomst bijvoorbeeld gaan werken met profielen van de veel-slachtoffers om zo dit probleem in beeld te brengen en aan te pakken.

Tenslotte werd ook het D66 voorstel voor verplichte mediation bij omgangsregelingen door de Kamer aangenomen. Bij een echtscheiding leidt de omgangsregeling met kinderen vaak tot verscheurende problemen, die met mediation dikwijls kunnen worden voorkomen. Verplichte mediation maakt deel uit van het integrale plan dat Dittrich eerder in november presenteerde om de problemen bij omgangsregelingen van gescheiden ouders met hun kinderen te lijf te gaan.

Verder werden D66-amendementen aangenomen waardoor er geld beschikbaar komt voor belangrijke projecten ter preventie van criminaliteit: voor de Cursus Slachtoffer in Beeld van Slachtofferhulp Nederland en voor de projecten van HALT om jonge criminelen aan te pakken. Ook werden de bezuinigingen op het College Bescherming Persoonsgegevens, dat in ons land toeziet op handhaving van privacy regels, door een D66 amendement teruggedraaid.

Tot slot is de politie dankzij een amendement van D66 binnenkort weer in heel Nederland kosteloos bereikbaar per telefoon.