Actueel

Weigering informatie omtrent borgstelling BVO Emmen
Bron: Rechtbank Assen

Datum actualiteit: 11-12-2002

Burgemeester en wethouders van de gemeente Emmen hebben op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) geweigerd informatie te verstrekken aan een verslaggever van het Dagblad van het Noorden over een borgstelling met betrekking tot een lening van de gemeente Emmen aan de betaald voetbal organisatie Emmen (BVO Emmen) ten bedrage van
1.8 miljoen euro.


De bestuursrechter heeft geoordeeld dat de onderliggende (vertrouwelijke) gegevens niet als bedrijfsgegevens kunnen worden aangemerkt als bedoeld in art. 10, lid 1, sub c, Wob. Ook is volgens de bestuursrechter geen sprake van persoonlijke gegevens als bedoeld in de Wet beschermings persoonsgegevens, waardoor de weigeringsgrond genoemd in art. 10, lid 1, onder d, Wob evenmin van toepassing is. Voor wat betreft de weigeringsgrond genoemd in art. 10, lid 2, onder e, Wob (eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer) heeft de bestuursrechter overwogen dat de gemeente Emmen een (nadere) afweging zou moeten maken, waarbij aan de orde moet komen of de privacybescherming verder strekt wanneer het, zoals in het onderhavige geval, niet gaat om een publieke ambtsdrager.
Voorts dient er, zo heeft de bestuursrechter geoordeeld, in dit geval een nadere belangenafweging plaats te vinden. Daarbij moet worden betrokken het feit dat een natuurlijke persoon in vertrouwen gegevens aan de overheid heeft verstrekt. Tevens moet worden meegenomen of, en zo ja in welke mate, een rol speelt dat een private persoon zich welbewust mengt in een (gevoelige) publieke zaak. Gelet op de te ontstane onomkeerbare situatie bij toewijzing en het geringe spoedeisende belang heeft de bestuursrechter het verzoek om een voorlopige voorziening afgewezen.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AF1711

Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...t_id=10031&i=&ti= http://www.rechtspraak.nl/act...id=10031&i=8&ti=3 . Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...t_id=10031&i=&ti= .