Actueel

NOS moet programmagegevens leveren

Bron: Rechtbank Rotterdam

Datum actualiteit: 11-12-2002

De NOS moet de programmagegevens van de bij haar aangesloten publieke omroepen tegen een redelijke vergoeding leveren aan derden, zoals De Telegraaf. De rechtbank Rotterdam heeft vandaag het gelijkluidende besluit van de NMa van 3 oktober 2001 ten aanzien van de NOS bevestigd. Het besluit van de NMa had eveneens betrekking op HMG. Dit gedeelte van het besluit kon evenwel geen stand houden. Ten aanzien van HMG oordeelde de rechtbank namelijk dat van een weigering om te leveren niet is gebleken, nu HMG tijdens de procedure bij de NMa aan De Telegraaf reeds een aanbod tot levering heeft gedaan. De zaak van HMG is terugverwezen naar de NMa, die nu moet beslissen of de indertijd door HMG geboden prijs als een redelijke prijs kan worden beschouwd.

In 1998 had De Telegraaf een klacht ingediend bij de NMa tegen de NOS en HMG, omdat zij zouden hebben geweigerd hun wekelijkse programmaoverzichten te leveren aan De Telegraaf. De Telegraaf wilde deze gegevens gebruiken om een wekelijkse "tv-gids" te publiceren als zaterdagbijlage bij haar dagblad. De NMa bepaalde dat zowel de NOS en HMG een machtspositie innamen op de Nederlandse markt voor wekelijkse programmagegevens. Door te weigeren deze programmagegevens te leveren aan derden, zoals De Telegraaf, maakten de NOS en HMG misbruik van deze machtspositie, hetgeen de mededinging op de markt voor programmabladen beperkte, aldus de NMa.

De NOS en HMG hadden zich in hun beroep bij de rechtbank op het standpunt gesteld dat op de programmagegevens van hun omroepen een auteursrecht rust. Dit zou de NOS en HMG het exclusieve recht geven om te beschikken over de programmagegevens, en deze al dan niet voor publicatie te verstrekken aan derden. De rechtbank heeft weliswaar geoordeeld dat de programmagegevens voorwerp vormen van een "pseudo-auteursrecht" (de zgn. geschriftenbescherming), maar zij oordeelde vervolgens op basis van de rechtspraak van het Europese Hof van Jusitie dat in dit bijzondere geval het exclusieve recht van de NOS moet wijken voor de regels van het mededingingsrecht.

De NOS en de NMa kunnen nog hoger beroep instellen bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven in Den Haag.

De volledige uitspraken zijn te vinden op deze site.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AF1811

Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...t_id=10041&i=&ti= http://www.rechtspraak.nl/act...d=10041&i=41&ti=3 . Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...t_id=10041&i=&ti= .