Politie Drenthe

Korps: Drenthe, plaats: Meppel 11-12-2002 15.45 uur Vuurwerkteam neemt al 2100 kg vuurwerk in beslag Dirk Neef, 0522 - 27 4015 of 06 - 51 557 950

Het regionale vuurwerkteam van politie Drenthe heeft in de strijd tegen de illegale verkoop van vuurwerk de afgelopen weken ongeveer 2100 kg vuurwerk in beslag genomen. In verschillende onderzoeken is tegen zeven verdachten proces-verbaal opgemaakt. In de voortdurende zoektocht naar illegaal vuurwerk werden op andere plaatsen bovendien twee gestolen fietsen gevonden en werd een hennepkwekerij ontmanteld.

Het team, bestaande uit vier tot vijf milieuspecialisten, doet al vanaf oktober onderzoek. Dit leidde tot meerdere huiszoekingen op verschillende plaatsen in Drenthe. Tot nu toe is op vier adressen in Mantinge, Geesbrug en Ruinerwold in totaal zo`n 2100 kg vuurwerk in beslag genomen.
Bij een onderzoek deze week in een woning in Wilhelminaoord is geen vuurwerk gevonden maar werden wel twee van diefstal afkomstige fietsen aangetroffen. Het onderzoek hiernaar loopt nog. In een loods op het industrieterrein in Rogat trof de politie woensdagmorgen ook geen vuurwerk aan maar wel een hennepkwekerij. In twee kweekruimten stonden 280 hennepplanten. De kwekerij is ontmanteld. De planten en apparatuur zijn in beslag genomen en afgevoerd. Tegen de eigenaar, een 28 jr. inwoner van Ruinerwold, wordt proces-verbaal opgemaakt.

In Assen worden o.a. via verkoopfolders strijkers met een lont aangeboden. Een kenmerk van strijkers is dat deze geen lont hebben. Daardoor zijn ze ook zo gevaarlijk en verboden. Omdat dit vuurwerk nog niet nader onderzocht kon worden gaat de politie er op voorhand van uit dat het hierbij ook om verboden vuurwerk gaat. Geadviseerd wordt om dit legaal lijkend vuurwerk voorlopig nog niet te bestellen of te kopen.