Gemeente Ede

Veilig het ijs op

Nu het een paar dagen vriest komt het moment dat op natuurijs geschaatst kan worden dichterbij. Door het peilen van de ijsdiktes volgt de gemeente de ijsontwikkeling op de gemeentelijke vijvers en singels. Deze peilingen worden steekproefsgewijs uitgevoerd door medewerkers van de dienst Openbare Werken. De gegevens worden getoetst aan de geldende eisen om publiek op smalle watergangen en grote vijvers toe te kunnen laten.

Daarbij zijn ook de plaatselijke omstandigheden belangrijk (de kwaliteit van het ijs, 'wind'wakken, de instroom van 'warm' water en dergelijke). De bevindingen van de peilingen worden zo snel mogelijk na opname doorgegeven aan de politie Gelderland-Midden/ Bureau Ede (Breelaan 2, tel. 0900-8844). Ook bij de afdeling Toezicht van de gemeente (telefoon 0318 - 68 01 32) zijn de gegevens dan bekend. Tijdens een vorstperiode kan iedereen met vragen over de betrouwbaarheid van vijvers hier terecht.

Veilige dikte
Iedereen die het ijs op wil is er natuurlijk zelf verantwoordelijk voor om dat alleen te doen als het ijs dik genoeg is. De ijsdiktepeilingen van de gemeente zijn daarbij een soort hulpmiddel. Door de peilingen kunt u te weten komen of de ijsvloer aan de algemene veiligheidsnormen voldoet. Afhankelijk van de kwaliteit van het ijs wordt voor de smalle watersingels zoals op Veldhuizen (Oude Rijksweg, Burgenbuurt, Horstenbuurt) en singels Rietkampen een ijsdikte van 8 cm als veiligheidsnorm gehanteerd. Bij de grotere en ook diepere vijvers (zoals de Proosdijvijver, Jachtlaan, Kraatsweg en Van Steenbergenvij­ ver) moet het ijs tenminste 12 cm dik zijn.

Wakken voor watervogels
De peilingen gebeuren niet de hele winter, maar met name bij aanvang van een vorstperiode. De werkzaamheden worden meestal gecombineerd met de waterwildcontroles en wakafscherming. Er wordt geprobeerd enkele grote wakken te handhaven, waar de eenden en andere watervogels naar toe trekken. Bij voldoende watervogels kunnen zij over het algemeen zelf het wak open houden. Wakken en onveilige delen worden waar mogelijk gemarkeerd met tak(snoei)hout.

Langzame opbouw van de ijsdikte
Bij een eerste vorstperiode in het winterseizoen wordt in de regel minder snel een veilige ijsdikte opgebouwd. Bij een tweede vorstperiode, na bijvoorbeeld een korte dooiperiode, is over het algemeen in een kortere periode een betrouwbare ijsdikte bereikt. Dat heeft met name te maken met de al sterkere afkoeling van het vijverwater. De vijvers en singels in Ede bereiken over het algemeen wat minder snel een behoorlijke dikte dan op sommige andere plaatsen in het land. Dat komt door een aanzienlijke hoeveelheid kwelwater. De singels en vijvers zijn aangelegd om te zorgen voor ontwatering van het omliggende gebied, met daarbij horend een behoorlijke uittreding van water.