Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

VWS gaat overgewicht te lijf

Met het opmeten van de taille van staatssecretaris Ross (advies: Het is goed, maar wel opletten) vroeg de directeur van het Voedingscentrum vanmiddag aandacht voor de campagne Maak je niet dik.

De vandaag gestarte voorlichtingscampagne van het Voedingscentrum is bedoeld om overgewicht en obesitas (extreem overgewicht) te voorkomen. VWS financiert de campagne. Het aantal mensen met overgewicht en daarmee het aantal chronische aandoeningen stijgt schrikbarend in Nederland. Door gezond gedrag te bevorderen kan aanzienlijk op medische kosten worden bespaard.

Anders eten
De start van de campagne valt samen met het verschijnen van het rapport Gezondheid en gedrag, dat staatssecretaris Ross vanmiddag in ontvangst nam. Ongezond gedrag, stelt de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) in dit rapport, is de belangrijkste oorzaak van toenemende gezondheidsproblemen. De RVZ pleit voor meer voorlichting en preventieve maatregelen door de overheid. Geen extra belasting op junkfood, als het aan de RVZ ligt, maar anders eten en méér bewegen.

Volksvijand nummer 1
Tijdens een persbijeenkomst wijst Ross op een rapport van het RIVM dat aantoont dat vier van de tien Nederlanders te dik zijn. Zij voorziet Amerikaanse toestanden als deze lijn zich doorzet. In de VS lijdt 56 procent van de bevolking aan (een ernstige vorm van) overgewicht. Preventie is dus het parool om te voorkomen dat overgewicht volksvijand nummer 1 wordt, concludeerde Ross. Het RVZ-rapport geeft adviezen aan de overheid om ongezond gedrag te voorkomen. Een aantal van de aanbevelingen is inmiddels omgezet in concrete maatregelen. Behalve de voorlichtingscampagne Maak je niet dik noemt Ross de 700.000 euro die is uitgetrokken om leerlingen op basisscholen gratis fruit te geven en de subsidie voor de oprichting van een kenniscentrum voor overgewicht en obesitas.

Speech bij ontvangst RVZ-rapport Gezondheid en gedrag 1. Speech bij ontvangst RVZ-rapport Gezondheid en gedrag
Speech, 11-12-2002

Om de toespraak op te halen: Zie het origineel http://www.minvws.nl/document...er=393&page=18880 .

Website van het kenniscentrum voor overgewicht 2. Website van het kenniscentrum voor overgewicht
Externe link, 11-12-2002