Wageningen Universiteit

persbericht / nr. 200212-01
Intelligente koelsystemen sparen milieu

Verbeteringen in klimaatbeheersing in glastuinbouw en bewaarcellen kunnen aanzienlijke energie- en kostenbesparingen opleveren. Door rekening te houden met de weersvoorspelling kan 15% energie bespaard worden.

De huidige systemen voor klimaatbeheersing die gebruikt worden in de glastuinbouw en bij bewaarcellen bevatten een relatief eenvoudig regelmechanisme. Wanneer bijvoorbeeld de temperatuur een bepaalde waarde overschrijdt, treedt de installatie in werking. Buitenlucht wordt gekoeld tot een bepaalde temperatuur en wordt in de kas of de cel gelaten. In een onderzoeksproject ontwikkelt ATO een nieuw systeem dat rekening houdt met de weersverwachting. Op basis van deze verwachting beslist het systeem zelf of het noodzakelijk is om meteen te koelen of dat het mogelijk is, gezien de voorspelling, de koeling uit te stellen tot een later, kouder, tijdstip.

Energiebesparing van 15%
Daarmee kan in de glastuinbouw een reductie van aardgasverbruik van15% gerealiseerd worden. Voor de gehele Nederlandse glastuinbouw zou dat een jaarlijkse besparing van ¤ 113 miljoen betekenen. Bij toepassing bij de bewaring van aardappelen en uien is er 20% minder elektriciteit nodig, wat overeenkomt met een besparing van ¤ 92 miljoen.

Projectpartners
Het project wordt uitgevoerd door een samenwerkingsverband van kennisinstellingen (IMAG, Wageningen Universiteit en ATO), ontwikkelaars en installateurs van klimaatbeheersingsapparatuur (PRIVA Hortimation en Netagco Tolsma) en een weerstation (Weerbureau HWS). Het project wordt mogelijk gemaakt door een subsidie van programmabureau E.E.T.

##