Partij van de Arbeid

Den Haag, 12 december 2002

Vragen van het lid Netelenbos (PvdA) aan de minister van Economische Zaken


1. Bent u op de hoogte van de berichtgeving omtrent de afsluiting van mobiele telefoons van 177.000 klanten door KPN in het afgelopen kwartaal, zo'n 150.000 meer dan normaal?

2. Wat is uw oordeel over deze handelwijze?




3. Is het juist dat er hier sprake is van een tussentijdse wijziging van de voorwaarden, in de zin van kortere periodes voor opwaardering en hogere bedragen? Is dit juridisch toelaatbaar en hoe verhoudt zich dit tot het overige verbintenissenrecht?




4. Bestaat er een wettelijke verplichting om de klanten hierover vooraf duidelijk te informeren, zodat zij de gelegenheid krijgen om van aanbieder te wisselen? Zo nee, waarom niet? Deelt u de mening dat er een dergelijke verplichting zou moeten zijn?




5. Deelt u de mening dat het vooraf informeren ook op andere wijze zou moeten dan alleen via SMS, aangezien weinig bellers deze functie (kunnen) gebruiken?




6. Is het telecombedrijf verplicht om een schadevergoeding te betalen indien de mobiele telefoon onbruikbaar wordt door toedoen van het telecombedrijf, ook voor het beltegoed dat dan ongebruikt blijft? Zo nee, waarom niet? Deelt u de mening dat een dergelijke schadevergoeding verplicht zou moeten zijn?

7. Deelt u de mening dat het beltegoed meegenomen zou moeten kunnen worden naar een andere maatschappij? Deelt u de mening dat de SIM-lock moet verdwijnen, indien overgegaan wordt tot afsluiting? Zo nee, waarom niet?




8. Bent u bereid met wetgeving te komen om de bij vraag 4, 5, 6 en 7 genoemde consumentenbelangen te waarborgen?