Psycho-medisch centrum Parnassia

Persbericht
---

Den Haag, 5 december 2002

Hulp bij zelfbeschadiging nog teveel onderbelicht

Diverse instanties werken samen in een voorlichtingscyclus van een jaar om directbetrokkenen en belangstellenden te informeren over achtergronden, lotgenotencontact en behandelmogelijkheden van zelfbeschadiging. Een initiatief van Erwin van Meekeren, psychiater en Hans de Jong, netwerkfunctionaris, van Parnassia, psycho-medisch centrum. Het aantal inschrijvingen voor het landelijk GGZ-congres 'Zelfbeschadiging, de stand van zaken' op dinsdag 10 december op het terrein van Parnassia heeft het maximum aantal deelnemers ruim overschreden.

Wat is zelfbeschadiging
Jezelf snijden of prikken met scherpe voorwerpen, bijvoorbeeld met een mes, naald, scheermes of vingernagels; vingernagels ernstig kapot bijten; jezelf branden, bijvoorbeeld met vuur of sigaretten; jezelf stompen met je vuist of een voorwerp; met je hoofd bonken; azijnzuur drinken. Zelfbeschadiging is een lastig thema dat veelal onderbelicht wordt in behandelingen en vaak sterke, negatieve reacties oproept.

Zelfbeschadigend gedrag komt overal voor Zelfbeschadigend gedrag komt veel voor, in alle geledingen van de maatschappij en bij diverse culturen. Vermoedelijk bij 1% van de totale bevolking en vooral bij jonge vrouwen. Het kan zowel passen bij maatschappelijk aanvaard gedrag (piercing, roken) en bij bepaalde fases in de ontwikkeling, als psychische stoornissen. Enkele voorbeelden hiervan zijn: impulscontrolestoornis en borderlinestoornis.

Landelijk GGZ-congres
Het congres op 10 december heeft tot doel vooral professionals op de hoogte te brengen van de huidige kennis van achtergronden, bejegeningaspecten, behandelingsmogelijkheden en andere ontwikkelingen.

Publieksvoorlichting
Voorgaande kostenbaten analyses zullen in toenemende mate het politieke keuzeproces gaan ondersteunen. De overheid en andere financiers van verslavingszorg zullen zoveel mogelijk opbrengst willen van de schaarse middelen. Bij verzekeraars zullen kosteneffectiviteitsbepalingen in toenemende mate het verzekerde aanbod bepalen. Daarnaast krijgt verslavingszorg een spiegel voorgehouden van de prestaties. De berekeningen is een stimulans om de efficiency te vergroten en vooronderstellingen te corrigeren. Ook zullen zakelijke argumenten het imago van verslavingszorg verbeteren.

Iedereen die behoefte heeft aan meer informatie over zelfbeschadiging kan contact opnemen met de landelijke Steungroep Zelfbeschadiging 030-275 96 50. Inwoners van Den Haag die behandeling willen kunnen contact opnemen met het Centrum voor Persoonlijkheidsproblematiek van Parnassia via telefoon 070-391 75 35.

De samenwerkende instanties Gemeente Den Haag, GG&GD Den Haag, Kompassie, Informatiewinkel Den Haag, Parnassia: Informatiecentrum, afdeling Preventie, GGZ voor Allochtonen en Centrum voor Persoonlijkheidsproblematiek (CPP) en de landelijke Steungroep zelfbeschadiging.
---


Noot voor de redactie,