Verbond van Verzekeraars

www.beroepsrisico.nl van start

In opdracht van het Verbond hebben TNO Arbeid en het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCB) de website www.beroepsrisico.nl ontwikkeld. Op deze site, die twee weken geleden tijdens de themabijeenkomst Bedrijfs- en beroepsrisicos de lucht is ingegaan, is informatie te vinden over bedrijfs- en beroepsrisicos, preventiemaatregelen en relevante links.

Het Verbond heeft in samenwerking met TNO Arbeid en het NCB een kennissysteem ontwikkeld dat de informatie over bedrijfs- en beroepsrisicos per bedrijf en beroep categoriseert. In eerste instantie is het kennissysteem specifiek uitgewerkt voor de sector Bouwnijverheid en vervolgens ook op de site geplaatst. Een gebruikersonderzoek onder verzekeraars, dat in het komende halfjaar wordt gehouden, moet duidelijkheid geven over een eventuele uitbreiding naar andere sectoren. Daarbij wordt met name gekeken naar het belang voor verzekeraars en de informatie die voorhanden is om de site te vullen.

Geen gescheiden werelden
De eerste fase van het kennissysteem is gepresenteerd tijdens de themamiddag Bedrijfs- en beroepsriscios, die het Verbond op 14 november organiseerde. Tijdens een eerdere themamiddag over Beroepsziekten en werkgeversaansprakelijkheid werd geconstateerd dat verzekeraars behoefte hebben aan gerichte, in de praktijk simpel te hanteren informatie over bedrijfs- en beroepsrisicos. Zowel bij de risico-acceptatie als bij het reguliere portefeuillebeheer blijkt het lastig om goed inzicht te krijgen in het werkgeversrisico voor beroepsziekten. En juist dat inzicht is essentieel om te komen tot een verantwoorde acceptatiebeslissing. Reden voor het Verbond om opnieuw een themamiddag te organiseren, waarop naast een presentatie van het ontwikkelde kennissysteem bedrijfs- en beroepsrisicos ook andere themas aan bod kwamen. Zo benadrukte Math Creemers van Relan Arbo dat preventie en aansprakelijkheid geen gescheiden werelden (meer) zijn. De werkgever wordt steeds meer gemotiveerd om een goed preventiebeleid te voeren. Volgens de Arbo-wetgeving moet een onderneming een Risico-inventarisatie en -evaluatie opstellen en in de praktijk wordt deze steeds meer verankerd in kwaliteitszorg- en veiligheidszorgsystemen. Deze inventarisatie en evaluatie kan als preventie-instrument prima aan een verzekeringsproduct worden gekoppeld. Creemers denkt bijvoorbeeld aan de risicoweging, een entreevoorwaarde of wellicht kan de verzekeraar de inventarisatie en evaluatie zelfs als service aan de onderneming aanbieden.

Cor van Duivenboden, hoofd Onderzoek & Ontwikkeling bij Arbouw, ging in zijn inleiding met name in op de praktijk van Arbo-beleid in de bouw. Om de arbeidsomstandigheden te verbeteren, de arbeidsongeschiktheid terug te dringen en de gezondheid te bevorderen, zet Arbouw een aantal middelen in. Hij noemde onder meer het vergaren van nog meer kennis, het geven van cursussen, voorlichting en het verzorgen van een goede documentatie.

Bondig, december 2002