Verbond van Verzekeraars

Veel veranderingen voor intermediair

Een nieuwe toezichthouder (Autoriteit Financiële Markten), andere beloningsmiddelen (Wet assurantiebemiddelingsbedrijf), een nieuwe Europese richtlijn (Richtlijn Verzekeringsbemiddeling), implementatie van de GIDI, het afgelopen jaar heeft het intermediair met veel ontwikkelingen en veranderingen te maken gehad. Omdat ook intermediairverzekeraars goed op de hoogte moeten blijven van deze ontwikkelingen, organiseerde het Verbond onlangs de themabijeenkomst Intermediaire distributie.

Johan van der Schoot (directeur Groepscommunicatie en Intermediaire Zaken van ASR en voorzitter van de Commissie Intermediaire Distributie (CID) van het Verbond) ging tijdens de bijeenkomst in op de grote hoeveelheid aan ontwikkelingen waarmee tussenpersonen het afgelopen jaar te maken hebben gehad en het komende jaar te maken zullen krijgen. Allemaal dienden ze het doel om consumentenbescherming en het level playing field te bevorderen. Om dat te bereiken moeten tussenpersonen aan een aantal eisen voldoen: vakbekwaamheid, transparantie over de dienstverlening, integriteit en het bieden van financiële zekerheid. Deze eisen zijn onder meer opgenomen in de Gedragscode Informatieverstrekking Dienstverlening Intermediair (GIDI), die in januari dit jaar in werking trad bij de dienstverlening tussen het intermediair en zijn klanten. Met de GIDI voldoet het intermediair grotendeels aan de Europese Richtlijn Verzekeringsbemiddeling, die eind september van dit jaar is vastgesteld en eind 2004 in Nederlandse wetgeving moet zijn geïmplementeerd. De richtlijn bevat een aantal eisen voor het intermediair, dat van groot belang is voor het bevorderen van de interne markt binnen Europa. Willem van Es (directeur Nationale-Nederlanden en lid van de CID) gaf aan dat de informatieverstrekking in de richtlijn op bepaalde onderdelen verdergaat dan in de GIDI. Zo moeten tussenpersonen volgens de richtlijn schriftelijk vastleggen waarom ze een bepaald product adviseren en moet de tussenpersoon de consument laten weten met welke verzekeraars hij zakendoet. De komende tijd zal worden bekeken hoe de richtlijn in nationale wetgeving wordt geïmplementeerd.

Verder ging Frank Elion (directievoorzitter Marketing en Verkoop bij Delta Lloyd en lid van de CID) in op de gevolgen van de wijzigingen in de Wet assurantiebemiddelingsbedrijf (Wabb II), die per 1 april dit jaar zijn ingegaan. Volgens de Wabb II mag het intermediair zich niet alleen op provisiebasis, maar ook op andere manieren laten belonen, bijvoorbeeld door middel van een uurtarief of vaste prijs per geleverde dienst. Elion lichtte toe wat de fiscale consequenties van de verschillende beloningsmiddelen.

Tot slot ging Johan van der Werf (voorzitter directie AEGON Nederland en lid van de CID) in op de verwachte veranderingen voor het intermediair, als gevolg van de nieuw aangewezen toezichthouder Autoriteit Financiële Markten. Ook gaf hij uitleg over de verschillende vormen van zorgplicht.

Bondig, december 2002