Ministerie van Verkeer en Waterstaat

12 december 2002


Reactie minister De Boer: Belangrijk en helder rapport

De Parlementaire Enquêtecommissie heeft een belangrijk en helder rapport uitgebracht. Ik wil daarvoor mijn grote waardering uitspreken. Dit rapport helpt mij om het aanbestedings- en integriteitsbeleid van mijn departement verder aan te scherpen.

Ik werk de komende tijd hard aan de uitvoering van de noodzakelijke verbeteringen. Mijn ministerie wil vanuit een deskundige opdrachtgeverrol slagvaardig en innovatief verder bouwen aan een bereikbaar Nederland. Dit vraagt om een zakelijke samenwerking met de sector. In algemene termen denk ik aan het volgende:

Ten eerste zal het aanbestedingsbeleid op een aantal punten ingrijpend moeten wijzigen. Mijn dienst moet meer manoeuvreerruimte hebben bij de keuze van de aanbestedingsmethodiek en de contractvorm. De overheid moet zakelijker aanbesteden. De beste prijs-kwaliteitverhouding is bij de meer complexe projecten bepalend in plaats van alleen de laagste prijs.
Malverserende bedrijven moeten worden opgenomen in een landelijk register. Daarin moeten we nauw samenwerken met NMA, Openbaar Ministerie en FIOD.
Ook zal ik het integriteitsbeleid van mijn ministerie verder aanscherpen. Hoewel het aantal incidenten gelukkig beperkt is gebleven moet de overheid brandschoon zijn. Elk incident is er immers een te veel. Ondanks de vele acties die de afgelopen jaren in gang zijn gezet, zal ik een aanvalsplan integriteit V&W starten. Ambtenaren van Verkeer en Waterstaat nemen alleen nog deel aan bijeenkomsten met het bedrijfsleven waar het zakelijke aspect voorop staat.
Met dit rapport in de hand moeten we werken aan een zakelijke verhouding met de bouwsector.

Minister De Boer houdt het bij deze schriftelijke reactie.