Provincie Overijssel

Unieke balgstuw Ramspol geopend

Staatssecretaris Schultz en gedeputeerde Jansen hebben de balgstuw bij Ramspol geopend. De unieke opblaasbare stormvloedkering moet West-Overijssel beschermen bij hoogwater in het IJsselmeer.

Met de voltooing van Ramspol is het sluitstuk van de dijkverbeteringswerken die na het hoge water van 1995 op gang zijn gekomen. De Deltawet Grote Rivieren van dat jaar gaf de provincie Overijssel tijdelijk de bevoegdheid de plannen van de waterschappen Groot-Salland en Reest & Wieden vast te stellen.

Gedeputeerde Jansen voor landelijk gebied en water in Overijssel toonde zich content met het resultaat en complimenteerde de waterschappen. "De waterschappen in Overijssel hebben bewezen bepaald geen last te hebben van koudwatervrees!"

Uniek
De stuw bij Ramspol is in meerdere opzichten uniek. Met een doorsnee van acht meter is hij de grootste balgkering ter wereld. Bovendien is deze balgstuw de eerste die met zowel lucht als water wordt gevuld. Daarbij komt nog dat de stuw als enige ook bij zware storm kan functioneren.

De balgstuw bij Ramspol

Rubberdoek
De balgstuw bestaat uit drie enorme balgen van rubberdoek, die zich bij overstromingsgevaar vullen met water en lucht. Binnen een uur sluit de stuw de ingang van het Zwarte Water af. Dat gebeurt bij opstuwing in het IJsselmeer en verhoogde afvoer van rivierwater, gemiddeld een keer per jaar. Als de stuw niet is opgeblazen, liggen de balgen op de waterbodem.

Tegelijk met de bouw van de balgstuw zijn de dijken achter Ramspol verbeterd. De enige andere mogelijkheid om Overijssel tegen het water te beschermen, zou neerkomen op de versterking van de 115 kilometer dijk. Dat zou veel duurder worden, en veel natuur- en cultuurhistorische waarden zouden sneuvelen.

Project
Alle projecten van het Deltaplan Grote Rivieren moesten in versneld tempo afgemaakt worden, en uiterlijk eind 1996 klaar zijn. Voor Ramspol is een uitzondering gemaakt in de noodwet, omdat de bouw van de waterkering een enorm en complex was.

Meer informatie over de balgstuw op de site van waterschap Groot-Salland .

Ruim een ton subsidie voor ruimtelijke projecten

Unieke balgstuw Ramspol geopend

Provinciale Bruidssuiker-bokaal voor succesvolste project cultuurbereik

Provincie dringt aan op overleg met minister over A28

45.000 provinciale subsidie voor 'Van wens naar werkelijkheid'

Woonzorgzone Dieze-West krijgt 30.000 subsidie

Besluitvorming Regionaal Bedrijventerrein Twente nabij

Rijkssubsidie van 7 miljoen voor Enschede, Hengelo, Almelo en Deventer

Provincie nomineert nieuwe ' helden'

Fusie Overijsselse en Gelderse ontwikkelingsmaatschappij stap verder

Commissaris Geert Jansen brengt werkbezoek aan Ten Cate

© 12-12-2002 Provincie Overijssel