NIVRA

NIVRA wil discussie over rol accountants


Amsterdam - 12 december 2002. Het Koninklijk NIVRA is geschokt over de gang van zaken die geschetst wordt in de conclusies van de Enquêtecommissie Bouwfraude.
Het NIVRA zal het initiatief nemen tot overleg met de overheid om te onderzoeken in hoeverre de rol van accountants rond fraudevinding en handhaving van wet- en regelgeving kan worden uitgebreid. Het NIVRA heeft inmiddels onderzoek opgestart naar de werking en de effectiviteit van de huidige fraudeverordening.

Aanscherping rol accountants
De rol van de controlerend accountant is erop gericht om antwoord te geven op de vraag of de jaarrekening een goed beeld geeft van de financiële situatie van de onderneming. Op grond van internationale regelgeving hoort het actief opsporen van fraudes en onrechtmatigheden niet tot de taak van de controlerend accountant. Het maatschappelijk verkeer heeft hier thans een andere verwachting van. Het NIVRA neemt nu het initiatief tot overleg met overheid en bedrijfsleven over een meer uitgebreide rol van de accountant. Tevens gaat het NIVRA met kantoren die in de bouwsector werkzaam zijn, bekijken in hoeverre een voor de bouw sectorspecifieke benadering wenselijk is. In het verlengde hiervan zal het NIVRA ook naar de praktijk in andere risicogevoelige sectoren gaan kijken.

Tuchtrechtelijke procedure
Volgens het rapport van de enquêtecommissie kunnen vraagtekens geplaatst worden bij de rol van accountants. Op basis van het rapport alleen kunnen echter geen definitieve conclusies worden getrokken over eventuele inbreuk op gedrags- en beroepsregels en op de fraudeverordening. Het NIVRA doet hier thans onderzoek naar en zal indien daar aanleiding toe is naar de tuchtrechter stappen.

Onderzoek naar werking fraudeverordening
In september heeft het NIVRA onafhankelijk onderzoek opgestart naar de werking en effecten van de fraudeverordening. Het NIVRA wil daarbij niet alleen nagaan of de regeling in de praktijk conform letter en geest gehanteerd wordt, maar ook of de regeling zelf voldoende duidelijk is en al dan niet aangescherpt zou moeten worden.

Forensische accountants
Ten aanzien van forensische accountants is het NIVRA van mening dat er onduidelijkheid bestaat over de rol, functie en het opereren van deze gespecialiseerde accountants. Hier zal een grotere transparantie moeten ontstaan, waarbij tevens gekeken moet worden naar de onafhankelijkheid bij forensische opdrachten. Het NIVRA is bezig met dit onderwerp en komt binnenkort met concrete aanbevelingen naar buiten.

Onafhankelijkheid en extern toezicht
Per 1 januari worden in Nederland - als eerste in Europa - de nieuwe onafhankelijkheidsregels voor accountants ingevoerd conform de Europese richtlijn. Deze regels geven nieuwe waarborgen voor het onafhankelijk opereren van accountants. Daarnaast is overleg gaande met de AFM om op korte termijn te komen tot onafhankelijk extern toezicht op het accountantsberoep.

Informatie voor de pers

Bij het Koninklijk NIVRA zijn circa 13.000 registeraccountants aangesloten. Zij zijn werkzaam in functies waarin de kwaliteit van informatie en informatieverzorging centraal staat. Het NIVRA bevordert de kwaliteit van de beroepsuitoefening door registeraccountants ten dienste van het algemeen belang en behartigt hun gemeenschappelijk belang.