Gemeente Utrecht

Enquetecommissie bevestigt inspanningen gemeente

Het rapport van de enquêtecommissie bouwnijverheid laat zien dat de gemeente Utrecht op de goede weg is met het aanbesteden van (infrastructurele) werken.

In een eerste reactie heeft wethouder Van Zanen, onder andere verantwoordelijk voor het Bureau Aanbestedingen van de gemeente Utrecht, laten weten blij te zijn met de aanbevelingen van de commissie Vos. "Nieuwe zakelijkheid is volgens de enquêtecommissie nu het parool. Dat is mij uit het hart gegrepen. Herstel van vertrouwen is noodzakelijk.

Eerlijke concurrentie en een gezonde marktwerking zijn broodnodig in deze sector en alles wat daaraan bijdraagt is welkom."

Regels aanscherpen, integriteit verhogen, betere controles. Het is sinds 1999 voortdurend op de agenda geweest bij de gemeente Utrecht. Er is hard gewerkt aan een nieuw aanbestedingsbeleid. Het Bureau Aanbestedingen is opgericht, de controles door de accountantsdienst zijn aangescherpt en onlangs zijn door de gemeenteraad opnieuw verbeteringen aangebracht. Van Zanen: "Dat neemt niet weg dat de gemeente zeer alert moet blijven op mogelijke misstanden. Er is zeker nog veel te doen, bijvoorbeeld om de integriteit nog beter te waarborgen."

Van Zanen plaatst ook een enkele nuancering bij de aanbevelingen van de commissie. "Als je de aanbestedingsregels strikt in de wet wil omschrijven, zoals de commissie nu voorstelt, moet je wel oppassen dat dat niet de beste prijskwaliteit verhouding in de weg gaat zitten bij het selecteren van een bedrijf voor een opdracht."

De wethouder gaat het rapport verder bestuderen en zal op zo kort mogelijke termijn de gemeenteraad laten weten welke aanvullende maatregelen eventueel nodig zijn.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u zich wenden tot Stijn Terlingen, bestuurscommunicatie stadhuis Utrecht, 030-286 11 56.

Utrecht, 12 december 2002.