Openbaar Ministerie

Den Haag, 12 december 2002


Veel importeurs vuurwerk overtreden regels

Vandaag heeft de VROM_Inspectie samen met politie, Openbaar Ministerie, provincies en de Inspectie Verkeer&Waterstaat controles gehouden bij importeurs van vuurwerk. Hierbij is ongeveer 30 ton vuurwerk in beslag genomen. Gecontroleerd werd op veiligheidsaspecten en op het naleven van de geldende regels. Bijna alle importeurs waren in overtreding.

Er zijn in totaal 17 locaties van 12 importbedrijven gecontroleerd. Van de 12 gecontroleerde bedrijven hadden 10 geen (geldige) autorisatieverklaring. In één geval bleek geen verklaring nodig te zijn aangezien daar geen onlangs geïmporteerd vuurwerk was opgeslagen. In het andere geval kon een geldige verklaring van de Duitse bevoegde instantie worden overgelegd.
Ten behoeve van de veiligheid zijn regels opgesteld ten aanzien van de classificatie van vuurwerk en de wijze van verpakking. Sinds de inwerkingtreding van het Vuurwerkbesluit (maart 2002) dient geïmporteerd vuurwerk voorzien te zijn van een geautoriseerde verklaring die aangeeft dat de classificatie correct is.

Op dit moment zijn nog zeven locaties (van vier bedrijven) op slot. Op deze locaties kan op dit moment geen zekerheid worden gegeven over de juistheid van de classificatie. Er is dus twijfel over het veiligheidsgehalte van dit vuurwerk. Zolang de aard van het vuurwerk niet op juiste wijze is vastgesteld, blijven deze bedrijven dicht. Op é-én van deze locaties is tevens een te grote hoeveelheid vuurwerk aangetroffen. Hier bleek 20 ton meer vuurwerk te zijn opgeslagen dan de milieuvergunning toestond. Tevens was een deel van het vuurwerk zo slecht verpakt dat ook hier het veiligheidsrisico te groot werd geacht. Vanwege de omstandigheden heeft de Officier van Justitie in totaal 30 ton direct in beslag laten nemen. Dit zal worden afgevoerd naar een terrein van Domeinen in Ulicoten.
Op een andere locatie is 11 ton verkeerd verpakt vuurwerk aangetroffen. Aan de provincie is gevraagd hier bestuursrechtelijk tegen op te treden en het vuurwerk te laten afvoeren. Op een aantal locaties zal de inventarisatie van het vuurwerk langere tijd duren. De actie loopt morgen nog door. Naar verwachting kunnen morgen aan het einde van de middag de eindresultaten bekendgemaakt worden.

Achtergronden
Het Vuurwerkbesluit is in maart 2002 in werking getreden. Vuurwerk is onderverdeeld (geclassificeerd) in typen vuurwerk. De classificatie loopt van massa explosief vuurwerk (klasse 1.1) tot vuurwerk dat slechts in geringe mate en binnen een straal van 15 meter risico's oplevert (klasse 1.4). Consumentenvuurwerk valt onder klasse 1.4. Het Vuurwerkbesluit bepaalt op welke wijze importeurs het vuurwerk moeten verpakken. Tevens moet op de verpakking duidelijk zijn aangegeven onder welke categorie het vuurwerk valt. Daarnaast moet men een schriftelijke verklaring hebben waaruit blijkt dat de aangebrachte classificatie correct is. Deze verklaring moet door een onafhankelijke, geautoriseerde instantie zijn afgegeven. Voor Nederland is TNO de instantie die deze verklaringen afgeeft. De verklaring moet bij de partij vuurwerk worden meegeleverd bij verdere verhandeling.

Er zijn in Nederland 22 bedrijven bekend die vuurwerk importeren. Slechts zeven hiervan hebben een autorisatieverklaring van TNO. Van de overige 15 is niet bekend of zij een dergelijke verklaring van een andere (buitenlandse) instantie hebben. Daardoor bestaat het risico dat deze bedrijven te zwaar of niet juist (veilig) verpakt vuurwerk verhandelen. Ook bestaat het risico dat de importeurs het vuurwerk niet conform de eisen van de milieuvergunning hebben opgeslagen. Bij de controle gaat de Inspectie eerst na of het bedrijf de verplichte verklaring in bezit heeft. Als dat niet het geval is, gaat het bedrijf direct op slot. In ieder geval inventariseert het controleteam het aanwezige vuurwerk. Bij gevaarlijk vuurwerk of bij een overtreding van de milieuvergunning kan de provincie het vuurwerk meteen laten afvoeren. In bepaalde gevallen kan een deel van de voorraad weer worden vrijgegeven.