Gemeente Alphen aan den Rijn


Nieuwe huisvesting voor het Open Venster

Gemeente en Stichting Open Venster hebben een nieuwe locatie gevonden voor de dagopvang van het Open Venster. B&W hebben besloten dat het Open Venster een plek krijgt op het terrein aan de Ambonstraat waar het IDCollege wil uitbreiden. Het ID-college wil in overleg met de gemeente de mogelijkheden daartoe bezien. De ingang van het Open Venster komt aan de Prins Bernhardlaan. De nieuwe huisvesting zal naar verwachting over circa twee jaar in gebruik kunnen worden genomen. Zowel het gemeentebestuur als het Open Venster zijn verheugd dat na lang zoeken een locatie is gevonden waar een nieuw, definitief, onderkomen kan worden gerealiseerd.

Het Open Venster, op dit moment gevestigd aan de Paradijslaan, is een maatschappelijke voorziening die zich richt op de sociaal zwakkeren in Alphen aan den Rijn, zoals dak- en/of thuislozen en mensen met psychiatrische of verslavingsproblemen. Voor mensen die sociaal geïsoleerd zijn of dreigen te raken biedt het Open Venster een rustpunt aan, maar ook de mogelijkheid andere mensen te ontmoeten. Gedurende een aantal dagdelen kunnen bezoekers hier terecht voor een praatje en een kopje koffie. Om te voorkomen dat mensen ziek worden door voedselgebrek, kunnen sommige bezoekers hier ook een maaltijd krijgen. De huidige accommodatie aan de Paradijslaan is te klein en ongeschikt voor de bezoekers die regelmatig bij het Open Venster komen.

Als de nieuwe locatie is gerealiseerd kan bezoekers van het Open Venster meer voorzieningen worden geboden dan tot nu toe, zoals een was- en douchegelegenheid. Ook komt er een ruimte waar met de bezoekers afzonderlijk kan worden gepraat, als daar behoefte aan is. Daarnaast kunnen hulpverlenende instanties in het Open Venster spreekuur houden.

De sinds 1 september 2002 in dienst zijnde beroepskracht krijgt een eigen kantoorruimte. De beroepskracht is in dienst van de Stichting De Binnenvest uit Leiden, een stichting voor maatschappelijke opvang, en op basis van een dienstverleningsovereenkomst werkzaam bij het Open Venster. De beroepskracht heeft tot taak het Open Venster verder te professionaliseren. Het gaat daarbij niet alleen om ondersteuning van de vrijwilligers, maar ook om uitbreiding van het voorzieningenaanbod.

In de samenwerkingsovereenkomst is afgesproken dat Stichting De Binnenvest de beroepskracht terugtrekt als op 1 april 2003 geen duidelijkheid is over een nieuwe locatie, omdat in de huidige locatie geen uitbreiding van activiteiten gerealiseerd kan worden. De Stichting De Binnenvest is dan ook verheugd met het besluit van het College van Burgemeester en Wethouders dat moet zorgen dat het Open Venster voor haar doelgroep een goede dagopvang krijgt.

Inloopavond
Om omwonenden te informeren over de veranderingen in hun woonomgeving wordt op dinsdag 17 december 2002, tussen 19.30 en 21.00 uur, een inloopavond gehouden in het ID College, locatie Ambonstraat 1. De wethouders H. van Wersch en B. Wienbelt zijn deze avond aanwezig.

Persbericht 67, 10 december 2002

© Gemeente Alphen aan den Rijn, 12 december 2002 laatste wijziging