Dienstenbond CNV

CAO EDS; we zijn er bijna uit!
12-12-2002

De dag na Sinterklaas hebben we met EDS om tafel gezeten. Vanaf de zomer zijn we al bezig met een nieuwe CAO, maar tussendoor kwamen de outsourcing van ABN Amro en de discussie over de salarisparagraaf. Over beide punten (en nog andere) wordt u hieronder geïnformeerd.

ABN Amro
Er ligt een centraal convenant tussen ABN Amro en de vakbonden in de financiële dienstverlening hoe om te gaan met outsourcing (verkoop van onderdelen) in het algemeen. Hierin wordt onder meer gesproken over een terugkeergarantie van twee jaar. EDS heeft op dit convenant geen invloed, maar het zal lastig worden om dit stuk handen en voeten te geven bij EDS. Vanzelfsprekend wordt er nog onderhandeld over een convenant tussen EDS en ABN Amro. Op 12 december vindt een gesprek plaats tussen EDS en de vakbonden aan de kant van ABN Amro. De verwachting is dat er op 19 december getekend gaat worden. De daadwerkelijke overgang van de ABN-medewerkers naar EDS lijkt te gebeuren op 1 februari of mogelijk 1 maart 2003. EDS geeft aan dat de deal zo goed als zeker doorgaat.

Salarisontwikkeling
Het gaat niet goed met EDS. Dat is niet zo verwonderlijk omdat de IT-markt in een dip zit. Concurrenten gaan van reorganisatie naar reorganisatie. Waarschijnlijk geeft de deal met ABN Amro wat ruimte. We hebben nu al twee keer stevig met elkaar onderhandeld over de hoogte van de salarisaanpassingen. EDS bood in eerste instantie 0% loonsverhoging, gekoppeld aan een werkgelegenheidsgarantie voor een jaar (2003). Dat hebben wij afgewezen.

De huidige status is:

* salarisbudget van 1,5% voor 2003, verdeeld volgens de beloningsmatrix, uitbetaling per datum beoordeling;
* er komt nog een eenmalige uitkering in 2003 (over de hoogte en de datum moet nog gesproken worden);

* stijging werknemersdeel pensioenpremie EDS pensioenfonds (EPF) van
1,7 naar 2,1%;

* stijging werknemersdeel pensioenpremie Spoorweg Pensioenfonds (SPF) van 0 naar 0,4%;

* inlevering van een vakantiedag in ruil voor verbeteringen Wet Arbeid en Zorg is van de baan;

* het aantal koopdagen stijgt van 4 naar 5.
Op deze punten komen wij nog terug in een vervolgoverleg.

Standby-regeling
EDS stelt voor om de standby-vergoeding te verhogen van 0,75 naar 1,25 per uur (voor maandag tot en met vrijdag) en van 1,50 naar 2,00 per uur (voor het weekend). Wel wordt het dan per uur uitbetaald. Voor de normale volledige dienst betekent dit 20 per dag en 48 per dag in het weekend. Medewerkers die heel veel oproepen per dag krijgen, moeten dat aankaarten bij hun manager.

Kinderopvang
In 2004 komt een nieuwe wettelijke regeling waarbij drie partijen eenderde van de kosten voor hun rekening nemen, dus werkgever, werknemer en overheid. Er zijn op dit moment geen wachttijden, dus het huidige budget blijft gehandhaafd. De medewerkers van ABN Amro vallen hier buiten. Voor hen moeten aparte afspraken worden gemaakt.

Ziektekosten
De premies voor de ziektekostenverzekering rijzen de pan uit. Omdat EDS vorig jaar een gunstige regeling met de Goudsche heeft afgesloten is de verhoging voor 2003 slechts 13,5% in plaats van 39,5%. De schadelast is wel vrij hoog en dat kan voor problemen zorgen als het contract over vier jaar afloopt. Er wordt nagedacht om het contract tussentijds open te breken en opnieuw te verlengen. Verder wordt erover gedacht om de schadelast die veroorzaakt wordt door reïntegratie direct bij de managers neer te leggen.

Op dinsdag 17 december onderhandelen we verder. Ik verwacht dat we er dan wel uitkomen. Vandaar dat er alvast ledenvergaderingen zijn gepland in januari zodat u de tijd heeft om de hoofdlijnen van een (mogelijk) principe-akkoord grondig te bestuderen.

De data zijn:
7 januari 17.00 uur: Graadt van Roggeweg 420, Utrecht 8 januari 17.00 uur: Boyleweg 2, Spijkenisse
9 januari 17.00 uur: Melkemastate 2, Leeuwarden

Ik ga ervan uit u allemaal te ontmoeten!

Voor meer informatie kunt u als lid contact opnemen met Wim Burggraaf.