Ingezonden persbericht


persbericht 12-12-02

MUSEUM ZOEKT 'LAATSTE GELD TWINTIGSTE EEUW'

HOORN - Het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn (NH) zoekt 'het laatste geld van de twintigste eeuw'. Het Museum accepteert de laatste twee weken van 2002 de oude vertrouwde guldens, kwartjes, dubbeltjes en stuivers, maar ook de Snip, Vuurtoren of het blauwe tien-gulden-biljet zijn tot en met 31 december 2002 nog een 'geldig betaalmiddel' bij de entree van het Hoornse museum. Ook in de Museumwinkel kan nog betaald worden met onze voormalige nationale munt. Het Museum, dat met duizenden voorwerpen en verschillende stijlkamers een beeld geeft van het dagelijks leven in de afgelopen eeuw, hoopt op deze wijze 'het laatste geld van de twintigste eeuw' aan de collectie te kunnen toevoegen. Bij betaling met guldens (zowel muntstukken als biljetten) wordt een makkelijke omrekenkoers gehanteerd (1 Euro = 2 gulden) zodat men in feite met 10 % korting het museum kan bezoeken of iets kan aanschaffen in de Museumwinkel. Overigens laat de directie van het museum weten dat giften in guldens ook zeer welkom zijn. Bij de entree staat een voormalige stembus voor de inname van de munt van de eeuw.

Volgens directeur Hans Stuijfbergen heeft het Museum van de Twintigste Eeuw nog niet echt stilgestaan bij het verdwijnen van de gulden en de komst van de Euro: "Daar is in enkele gespecialiseerde musea al aandacht aan besteed, maar we wilden het verdwijnen van die gulden ook weer niet helemaal negeren. Het is immers toch hét betaalmiddel van de afgelopen eeuw geweest en de Snip, Vuurtoren of Rijksdaalder zijn nu echt uit het dagelijks leven verdwenen. Wel hebben we gewacht tot andere 'inzamelingsacties' voor goede doelen voorbij waren." Als het Hoornse museum veel oude munten en bankbiljetten binnenkrijgt, sluit de museumdirecteur niet uit dat hij nog een gang naar de Nederlandse Bank maakt om het te kunnen inwisselen. "We willen het 'laatste geld van de twintigste eeuw' deels aan onze collectie toevoegen, maar kunnen zoals zoveel musea het geld ook goed gebruiken. Als mensen bij ons guldens inleveren of er mee betalen, helpen ze op die wijze ook het Museum van de Twintigste Eeuw."

Het museum, gevestigd in twee voormalige kaaspakhuizen (originele kaasblikken 15 gulden!) bij de prachtige haven van Hoorn, toont momenteel (t/m 9 maart 2003) onder de titel "Niet met de deuren slaan" een wisseltentoonstelling over de beroemde TV-serie Ja Zuster - Nee Zuster. Voor jeugdige bezoekers is er tijdens de Kerstvakantie een speciale "Klivia-puzzeltocht". In de museumwinkel is ook een boek te koop over deze serie (voor 30 gulden of 15 Euro) en een ansichtkaart van Zuster Klivia kost 1 gulden. Afgelopen zomer toonde het museum een expositie over honderd jaar Teddybeer en in de Museumwinkel zijn nog talloze beren (maar ook andere 'beren-artikelen') met kortingen tot 40 % te koop. Bij betaling met guldens geldt bovendien de 10 % extra korting. Voor wie zijn laatste guldens op de valreep nog kwijt wil, kan in het Museum van de Twintigste Eeuw dus prima terecht. De Museumwinkel is ook zonder een bezoek aan het museum te bezoeken. Overigens is het uit praktische overwegingen niet mogelijk om met guldens af te rekenen in het MuseumCafé.

Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10-17 uur (vanaf 2003 in het weekend vanaf 12 uur!)

Gesloten op maandagen en 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag.

Het museum is voorzien van een lift en rolstoelvriendelijk ingericht.

Entreeprijzen (t/m 31-12-02): Volwassenen: 6 gulden (of 3 Euro), 4-16 jaar, CJP en 65+: 4 gulden (of 2 euro), met Rabopas en NS-MJK-kaart: 50 % korting en met Museumjaarkaart gratis entree.

Adres: Bierkade 4 in Hoorn. Informatie: http://www.museumhoorn.nl en 0229-214001


---
Einde persbericht