Ingezonden persbericht

Het langdurig bewaren van digitale informatie is voor culturele erfgoedinstellingen van groot belang. De Koninklijke Bibliotheek (KB), de nationale bibliotheek van Nederland, heeft de taak om elektronische publicaties langdurig te bewaren en toegankelijk te houden voor een breed publiek. Daarom heeft de KB als eerste organisatie ter wereld in samenwerking met IBM een systeem ontwikkeld om digitale publicaties langdurig op te slaan en beschikbaar te houden. Op 12 december 2002 wordt dit zogenaamde 'E-depot' officieel in gebruik genomen.

De voortrekkersrol van de KB op het gebied van digitale duurzaamheid is onlangs bevestigd door een samenwerkingsovereenkomst met Elsevier Science. Daarin is vastgelegd dat het E-depot van de KB als archief zal dienen voor alle digitale tijdschriften van Elsevier Science. Meer informatie over het E-depot vindt u op www.kb.nl/e-depot.

Het door IBM en de KB ontwikkelde systeem is niet alleen voor de KB van belang. Culturele en wetenschappelijke organisaties, maar ook andere instellingen die digitale informatie langdurig moeten bewaren, kunnen profijt hebben van dit door IBM ontwikkelde systeem.

Om de pers te informeren over alle facetten van digitale archivering in het algemeen en het E-depot in het bijzonder, organiseren de KB en IBM, in samenwerking met PR- en communicatieadviesbureau A: Work in Progress, op 12 december 2002 voorafgaand aan de officiële ingebruikname van het E-depot een informatiebijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst wordt ingegaan op het proces van digitale archivering, de bijbehorende techniek en de mogelijkheden en beperkingen. Daarnaast worden de maatschappelijke functie van het digitale archief en de mogelijkheden voor de toekomst besproken.

De informatiebijeenkomst vindt plaats van 12.00 uur tot 14.00 uur in de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag. Aansluitend volgt een rondleiding door de KB met een bezoek aan het fysieke en aan het digitale magazijn. Tussen 15.30 en 17.30 uur vindt vervolgens de officiële ingebruikname van het E-depot plaats.

Voor aanmeldingen en meer informatie kunt u contact opnemen met A: Work in Progress, Tanja van Dijk(tvandijk@workinprogress.nl).

A: Work in Progress
T. +31 (0) 20 - 363 11 52
F. +31 (0) 20 - 409 47 82
www.workinprogress.nl