Ingezonden persbericht

De Bosbode

Nieuwsbrief van Wouter Bos
Nr. 9; 12 december 2002

www.wouterbos.nl


* Wouters kijk op financiën, Nawijn en de nervositeit van Balkenende
* Gastcolumn van Diederik Samsom

* Agenda

* Oproepen/varia

* o De politieke aandelenmarkt

* o Het dagboek van Klaas de Vries

* o BosBode teruglezen

* Contact
Wouters kijk op financiën, Nawijn en de nervositeit van Balkenende

Afgelopen zondag discussieerde ik met Gerrit Zalm in het programma Buitenhof. Ik was ziek en zat daar met een splijtende hoofdpijn. Gelukkig is dat maar een paar mensen opgevallen ("wat zag je bleek, was je nerveus?"). Toch ging het goed. Althans, als ik op de grote hoeveelheid SMS'en afga die na de uitzending op mijn mobiele telefoon stond. Het heeft even geduurd voor ik de codes door had, maar als er na een uitzending veel sms-jes zijn, betekent dat dat mijn omgeving tevreden is. Als mensen het niet goed vinden, zeggen en mailen ze niks. Op een paar mensen na natuurlijk die juist dan zeer gemotiveerd raken om me de waarheid te vertellen. En dat is maar goed ook!

Wat ik wel van die uitzending geleerd heb, is dat we de komende weken keer op keer de fabels moeten bevechten die op een of andere manier de PvdA steeds maar weer verweten worden, nog blijven hangen ook, maar gewoon niet waar zijn. Zoals de twijfels over onze financiële degelijkheid. Niet alleen de degelijkheid van de Kabinetten-Kok spreekt dat tegen, maar onlangs nog diende Ferd Crone namens de PvdA een tegenbegroting in die niet alleen degelijk was, maar ook een stuk socialer dan dit Kabinet liet zien. En trouwens, ik pas er ook voor om lijsttrekker te zijn van een financieel onzorgvuldige partij. Wat de PvdA doet, is zoeken naar een balans tussen financiële en sociale degelijkheid. Zonder te vervallen in staatsschuldfetisjisme, maar ook zonder de volgende generaties met slecht onderwijs, slechte zorg en onveiligheid op te zadelen. Op de site van Buitenhof kan het hele gesprek nog eens worden bekeken.

Ook heb ik afgelopen woensdag een gastcollege aan mijn oude universiteit de VU gegeven. Tijdens dit college ben ik dieper ingegaan op de slechte stand van de economie. Ik heb uitgelegd dat het kabinet-Balkenende bepaald niet helpt de economie er weer bovenop te helpen. De verkiezingsprogramma's van het CDA en VVD modderen voort op de ingeslagen weg. De tekst van dit college is te lezen op mijn website: Nieuwe keuzes voor een sterke economie

Nawijn
Dubbele gevoelens heb ik bij het debat over de uitlatingen en de positie van demissionair minister Nawijn. Die debatten worden al snel langdurig, zijn zeer staatsrechtelijk en procedureel. Dan dreigt het gevaar dat Nawijn op televisie er als overwinnaar uit komt, omdat bevestigd lijkt te worden wat hij zei over dat oeverloze gezwets in Den Haag waar de "mensen in het land" toch niets van snappen. Maar er zijn grenzen die niet overschreden kunnen worden, en daarom was dit debat noodzakelijk. Het was moeilijk om het debat te voeren zonder in de val te trappen dat we opeens allemaal lange tenen hebben. Het incident zelf was dus ook eigenlijk niet de reden om de motie van afkeuring te steunen. Het ging meer om de opeenstapeling van incidenten, het feit dat Nawijn zich heeft laten kennen als een minister die geen lering trekt uit eerdere misstappen en als iemand die kennelijk niet kan leven met de beperkingen van het ministerambt. Iedereen die roept dat we hem die paar weken nog wel hadden kunnen laten zitten moet niet onderschatten dat die weken wel eens maanden kunnen worden. De uitslag van de verkiezingen kennen we nog niet en de duur van de daaropvolgende formatie is daarom nog ongewis. Een samenvatting van mijn bijdrage is te lezen op mijn website: Er zijn rituelen in de Kamer.

De nerveuze minister-president
Afgelopen week las ik dat Jan Peter Balkenende op een CDA-bijeenkomst beweerde dat ik vergenoegd op de loonstrookjes in januari zit te wachten om daar een nummer van te maken. Als je je zorgen maakt ben je volgens de premier schijnbaar vergenoegd. Maar ik ben bepaald niet de enige die zich zorgen maakt. Ik heb tientallen mailtjes gekregen van mensen die zien dat alles duurder wordt in Nederland. Die mensen zijn bezorgd over de verhoging van de ziektekostenpremie en de daling van hun koopkracht. Op die zelfde bijeenkomst zei Balkenende dat de verhoging van de ziektekostenpremies voor het grootste deel een rekening zijn voor de onder Paars bewind ontstane wachtlijsten. Dat is gewoon niet waar. Misschien wordt de CDA-lijsttrekker nerveus nu steeds meer gevolgen van zijn kabinetsbeleid aan het licht komen. Misschien wordt hij nerveus dat hij mensen opzadelt met een stijging van de ziekenfondspremie van 150 euro terwijl de reden waarom hij dat doet, de invoering van een totale privatisering van ons zorgstelsel door alles over te dragen aan commerciële verzekeraars, hem nu van alle kanten door alle experts wordt afgeraden. Ik heb Balkenende uitgedaagd om hierover met mij in debat te gaan. Ik wacht. Vol verwachting klopt mijn hart.

Gastcolumn van Diederik Samsom
Diederik Samsom staat nummer 9 op de kandidatenlijst van de PvdA


1 kiezer per minuut!
Ik kan er maar moeilijk aan wennen. Verkiezingscampagnes waarin het kruit tot het laatste moment droog moet blijven. Oude rotten op dit gebied manen tot rust "Want pas in de laatste drie weken gaat het er echt om" en "alles wat je nu doet vergeet de kiezer weer tussen de de oliebollen en de champagne". Zal allemaal best wezen, maar ik geloof daar niet zo in. Hallo! er is werk aan de winkel! 1 miljoen kiezers terugwinnen; daar hebben we vanaf nu nog 40 dagen voor. Dat is 25.000 kiezers per dag. Stel dat je met 25 kamerkandidaten op campagne gaat; dan zijn dat 1000 kiezers per dag per kandidaat. Zelfs als je hele lange dagen maakt zijn dat er nog 60 per uur, 1 per minuut. Worden we al zenuwachtig? Het zal tijd worden. En er zijn voldoende mogelijkheden voor een stevige campagne. Overal in het land kunnen mensen de gevolgen van het rechtse beleid nu al voelen. Melkertbanen staan onder druk. Stadsvernieuwing wordt acuut gestaakt. De werkloosheid loopt snel op. Aanleg van natuurgebied gestopt. Allochtonen worden niet gestimuleerd tot integratie maar in de hoek gezet. Deze schrijnende situatie vraagt niet om een geraffineerd strategisch tactisch ontworpen campagne, deze situatie schreeuwt om actie. PvdA-ers aller windstreken, kom van uw plaats, ga op zoek naar de mensen die de lasten moeten dragen van het kabinet Balkenende, spreek met ze en maak ze duidelijk dat er een keus is, straks op 22 januari. 1 kiezer per minuut, elke minuut telt.

Volgende week een gastcolumn van "Kies een Drent in het Parlement" Niesco Dubbelboer, de nummer 29 van de lijst.

De campagne
Mijn agenda voor januari begint al behoorlijk vol te lopen. Die wordt natuurlijk, net als die van Jeltje trouwens, grotendeels bepaald door de nationale media. Maar ik zal er zeker voor zorgen dat ik alle provincies in januari aan zal doen. Dat betekent dat ik helaas minder afdelingen zal bezoeken dan ik graag zou willen. Gelukkig staan er op onze kieslijst nu meer dan ooit regionale kandidaten, dus die kunnen volop aan de bak.

We gaan een actieve campagne voeren met volop leuke ideeën. Zo worden er pamfletten gemaakt, onder de naam Roosje, met elke dag een andere tekst of slogan. Een beetje in de stijl van Loesje. Iedereen kan daarvoor teksten aandragen.

Als je wilt meehelpen met de campagne, kan je het beste met je afdelingsvoorzitter bellen, of contact opnemen met ons campagneteam. Daar kan je je ideeën kwijt, of kan je horen waarmee je kunt helpen. Wat ik trouwens hoop, is dat iedereen een campagneposter voor zijn raam zal hangen. Ik vind dat altijd een mooi gezicht en het past ook bij ons herwonnen zelfvertrouwen. De poster is ook mooi, al zeg ik het zelf. Ik wil er nog niet teveel over verklappen maar het straalt uit dat we als team de verkiezingen in gaan. Bos voor de troepen maar vooral ook met de troepen. En zo hoort het! In de volgende Pro zit voor ieder PvdA lid een poster.

Agenda
13 december, Speech over Irak-beleid in de Rode Hoed, Amsterdam. Aanvang 20.00 uur. 14 december, Knevel op zaterdag. De talkshow van Andries Knevel. EO, Nederland 1, 20.30 15 december, Business Class. De talkshow van Harry Mens op RTL 5 19 december, Gastcollege aan de universiteit van Leiden. Het thema is 'internationale solidariteit in roerige tijden'. Meer informatie over plaats en tijd volgt nog. Hou www.wouterbos.nl in de gaten, voor toevoegingen en wijzigingen op de agenda.
1 januari 2003, Voor je kiezen. De uitzending is van de IKON en begint om 21.15 op Nederland 1. Het is interactief, dus alle kijkers kunnen mee SMS'en of telefonisch hun mening geven over drie stellingen.

Varia
De politieke aandelenmarkt
U zult begrijpen dat na de juiste voorspelling van de PvdA leiderschapsverkiezing door de deelnemers van Politieke AandelenMarkt (PAM), ik de de Volkskrant-site opnieuw op de voet volg. En het gaat weer de goede kant op! De PvdA zit in de lift en staat op 29 zetels. De kans op een centrumrechtskabinet is een krappe 40%. http://www.volkskrant.nl/pam

Het dagboek van Klaas de Vries
Gelukkig is Klaas de Vries ook na onze interne verkiezingen doorgegaan met zijn digitale dagboek. Voor wie het nog niet kende: een echte aanrader. Niemand kan zó rustig, zó vilein zijn. http://www.klaasdevries.nl/

BosBode teruglezen?
Alle totnogtoe verschenen BosBodes kunt u terugvinden op www.wouterbos.nl

Volgende week verschijnt de laatste BosBode van dit jaar. Begin januari zijn we weer terug!

Contact
Wilt u met mij in contact komen, dan kunt u mailen of bellen met mijn medewerker Sherlo Esajas. Emailadres: s.esajas@tk.parlement.nl telefoon: 070 3182745.