Nieuw-Vlaamse Alliantie


Nepal: Agalev en SP.A met de billen bloot (12/12/02)

FN-WAPENS WORDEN GELEVERD, NIEUWE WAPENWET VERGEMAKKELIJKT WAPENLEVERINGEN

Vandaag ondervroeg N-VA-kamerlid Frieda Brepoels minister Michel inzake de wapenlevering aan Nepal. Michel bevestigde dat de wapens eerstdaags ter plaatse arriveren. De regering trekt zich niets aan van de eis van SP.A en Agalev dat de wapens pas geleverd kunnen worden na de verkiezingen. Ook de nieuwe wapenwet baart minister Michel geenszins zorgen. Wel integendeel, volgens de minister `vergemakkelijkt' de nieuwe wapenwet een exportlicentie voor de levering van de resterende wapens. Agalev en SP.A staan erbij en kijken ernaar.

Na een spannende ledenbijeenkomst verspreidde Agalev op 19 oktober nog de tekst van een "unaniem goedgekeurde" actualiteitsmotie inzake de wapenlevering aan Nepal. "Wij bevestigen dat als de omstandigheden in Nepal blijven zoals ze nu zijn, de voorwaarden voor een levering niet vervuld zijn" aldus de motie. Zowel de Agalev-fractie in de Kamer als Jos Geysels voegden er nog aan toe dat de wapens niet konden geleverd worden vóór de verkiezingen in Nepal. Ook SP.A-fractieleider Vandermaelen verklaarde eerder: "Als de situatie in Nepal niet gunstig evolueert, is er geen probleem, maar als het in de slechte richting gaat, zal het debat opnieuw oplaaien".

Ondertussen is de situatie in Nepal inderdaad nog verslechterd. Alle politieke partijen in Nepal klagen de dictatuur van de koning aan, elke dag vallen er aan weerszijden dodelijke slachtoffers, mensenrechtenorganisaties rapporteren grove schendingen van de mensenrechten, een marionet van de koning werd tot premier benoemd.... Zelfs volgens Karel De Gucht kan Nepal niet langer "een prille democratie" genoemd worden.

Paars-groen trekt er zich allemaal geen fluit van aan: de mensenrechten en de wapenwet moeten wijken voor Waalse economische belangen
.

Minister Michel maakte vandaag perfect duidelijk dat de nieuwe wapenwet de regels nog versoepelt
. Michel zei letterlijk: "Het zou nog gemakkelijker gaan. Het zou normaler zijn. Het zou nog logischer zijn". Met de nieuwe wapenwet krijgt FN Herstal volgend jaar dus nog gemakkelijker een licentie voor wapenexport naar Nepal. De huidige licentie is immers maar geldig tot 27 juli 2003 terwijl nadien nog minstens 3.000 van 5.500 bestelde Minimi-geweren geleverd moeten worden.

Uiteindelijk staan SP.A en Agalev dus volledig met de billen bloot. Van alle "toezeggingen" en "stappen vooruit" komt niets in huis . De wapens worden geleverd vóór de verkiezingen en de nieuwe wapenwet is allesbehalve een verstrenging. De nieuwe wapenwet verruimt gewoonweg de appreciatiebevoegdheid van de minister. Zo mogen er bijvoorbeeld wapens geleverd worden wanneer "democratische regimes in hun bestaan bedreigd worden" of wanneer een conflict door de wapenlevering beslecht zou kunnen worden. Wie dus in de overtuiging vertoefde dat geweld escaleert wanneer er meer wapens worden ingezet, heeft het volgens paars-groen al eeuwenlang bij het verkeerde eind. Bijkomende wapens leiden volgens paars-groen tot een oplossing van een conflict. Mogelijks wenst paars-groen het conflict in het Midden-Oosten op te lossen door er FN-wapens te leveren.

Tot slot werd in de nieuwe wapenwet dé ultieme achterpoort ingebouwd: ook wanneer Belgische - lees Waalse - economische belangen op het spel staan mogen er wapens geleverd worden. In de praktijk zwaaien de Franstaligen altíjd met economische argumenten.

Auteur:
Frieda Brepoels, kamerlid, fractievoorzitter
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be