VSNU



VSNU-persbericht
Datum: 12 december 2002

SoFoKles geeft extra subsidie aan universiteiten

Beloning voor bevordering vrouwen.

Het Sociaal Fonds voor de Kennissector (SoFoKles) heeft ¤ 255.000 extra middelen gegeven aan universiteiten die vrouwelijke docenten hebben bevorderd tot universitair hoofddocent.

Naarmate de universitaire carrièreladder in Nederland hoger wordt, neemt het aantal vrouwen af. Het Aspasia programma van de Vereniging van Universiteiten (VSNU), de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OcenW) is er op gericht om vrouwen die aan de juiste criteria voldoen, met subsidie te bevorderen van universitair docent (UD) tot universitair hoofddocent (UHD).

De Aspasia-middelen bleken ook voor de ronde 2002 te beperkt om alle subsidiabele verzoeken te honoreren. SoFoKles heeft nu die universiteiten beloond, die ondanks het ontbreken van Aspasia-gelden toch de kandidaten hebben bevorderd tot UHD. De in totaal 35 vrouwelijke universitair hoofddocenten ontvangen elk ¤ 7.300 die zij kunnen aanwenden voor de verdere ontwikkeling van hun leidinggevende vaardigheden.

In mei van dit jaar zorgde het Aspasia programma er al voor dat 40 vrouwen de carrièresprong tot UHD konden maken. Door deze twee maatregelen is het aantal vrouwelijke UHD's in 2002 met ruim een kwart toegenomen.



VSNU