OPEN UNIVERSITEIT NEDERLAND

Eredoctoraten voor Wijffels, Laurillard en Jansen

Tijdens de achttiende dies natalis van de Open Universiteit Nederland, die op vrijdag 13 december aanstaande zal plaatsvinden, worden eredoctoraten toegekend aan dr. H.H.F. (Herman) Wijffels, prof. dr. D.M. (Diana) Laurillard en prof. dr. ir. J.L.A. (Leo) Jansen.

Dr. Wijffels (1942) is voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER). Na zijn studie economie was hij onder andere werkzaam bij het ministerie van Landbouw en Visserij en het Nederlands Christelijk Werkgeversverbond. In 1981 trad hij in dienst van de Rabobank Nederland, vijf jaar later werd hij benoemd als voorzitter van de hoofddirectie van die bank. Wijffels is sinds 1999 voorzitter van de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten. Verder is hij voorzitter van het Stichtingsbestuur van de Universiteit van Tilburg. Met de verlening van het eredoctoraat eert de Open Universiteit Nederland dr. Wijffels vanwege zijn maatschappelijke verdiensten in zeer brede zin. Daarbij onderstreept de Open Universiteit het belang en de betekenis van Wijffels' stimulerende denkbeelden over een breed scala aan economische en maatschappelijke vraagstukken voor de Nederlandse samenleving.
Het eredoctoraat wordt Wijffels uitgereikt door prof. dr. ir. A.J. Udink ten Cate, hoogleraar-directeur van het directoraat Onderwijs van de Open Universiteit.

Prof. dr. Laurillard is hoogleraar Educational technology aan de Open University in Groot-Brittannië. Laurillard heeft vijfentwintig jaar ervaring met onderzoek, ontwikkeling en evaluatie van interactieve multimediatoepassingen in het hoger onderwijs en training. Haar boek 'Rethinking university teaching' is een standaardwerk op het gebied van leertechnologie en wordt wereldwijd gebruikt. Laurillards werk en haar ideeën hebben mede bijgedragen aan het succes van de Britse Open Universiteit, waar zij tot voor kort Pro-vice-chancellor (Learning technologies & teaching) was.
Het eredoctoraat wordt prof. dr. Laurillard toegekend voor haar belangrijke wetenschappelijke bijdrage aan het onderzoek naar de effecten van leertechnieken op leerprestaties en de implementatie daarvan in het onderwijs. Laurillards werk is van bijzonder belang geweest voor de wijze waarop nieuwe technologieën gebruikt kunnen worden in het hoger onderwijs in het algemeen en het hoger afstandsonderwijs in het bijzonder.
Het eredoctoraat zal Laurillard worden uitgereikt door prof. dr. W.M.G. Jochems, hoogleraar-directeur van het Onderwijstechnologisch expertisecentrum van de Open Universiteit.

Prof. dr. ir. Jansen (1934) is emeritus hoogleraar milieutechniek aan de Technische Universiteit Delft. Hij is voorzitter van het Platform Duurzame Ontwikkeling TU Delft en lid van diverse raden en besturen op het gebied van duurzame ontwikkeling en technologie. Twee jaar geleden ontving Jansen de zilveren academiepenning 2000 van de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen.
Het eredoctoraat wordt aan prof. dr. ir. Jansen toegekend voor zijn wetenschappelijke en maatschappelijke voortrekkersrol op het gebied van duurzame ontwikkeling. Jansen heeft aan dit complexe begrip op wetenschappelijke en creatieve wijze invulling gegeven, zowel in de literatuur als in de praktijk. Het eredoctoraat is met name ook een blijk van waardering voor zijn inspanning om het concept van duurzame ontwikkeling binnen het onderwijs te introduceren. Het eredoctoraat zal Jansen worden uitgereikt door mevrouw prof. dr. M.C.E. van Dam-Mieras, hoogleraar aan de faculteit Natuurwetenschappen van de Open Universiteit.