Gemeente Emmen


---

Persbericht: Legionellabacterie in Aquarena, 12 december 2002

zwembad tijdelijk gesloten
Legionellabacterie in leidingen Aquarena

Hedenmorgen heeft de gemeente Emmen de uitslag gekregen van een onderzoek naar de eventuele aanwezigheid van de legionellabacterie in Zwem- en golfslagbad Aquarena in Emmen. Uit dit onderzoek bleek dat de bacterie aanwezig was in het leidingwater. De douches zijn daarop direct gesloten.

Aangezien het zeer lastig is om precies te achterhalen waar de bacterie is ontstaan, is besloten om alle leidingen chemisch te laten reinigen. Dit neemt ongeveer vijf dagen in beslag en heeft tot gevolg dat het Aquarenabad vanaf vrijdag 13 december gesloten is. het zwembad gaat waarschijnlijk eind volgende week weer open. De gebruikers van Aquarena worden voor zover ze bij ons bekend zijn gewaarschuwd. Ook zijn de huisartsen in de gemeenten Emmen, Coevorden en Borger-Odoorn geïnformeerd.

Gezondheid
Besmetting met de legionellabacterie vindt plaats via de longen, door inademing van zeer fijne waterdruppeltjes (nevel). De ziekte legionellapneumonie kan niet van de ene mens op de andere mens worden overgedragen en het drinken van met legionellabacteriën besmet water vormt geen risico. De kans dat gebruikers ziek worden, doordat ze in aanraking zijn geweest met de legionellabacterie, is klein.

Waaraan herkent u de ziekte legionellapneumonie? De ziekte begint met snel opkomende hoofdpijn, spierpijn en een ziektegevoel, gevolgd door longontsteking met koorts boven de 39° C. De patiënt hoest en is soms kortademig. De tijd tussen besmetting en het optreden van de eerste ziekteverschijnselen is tussen de twee en tien dagen (gemiddeld vijf à zes dagen). Als deze symptomen zich manifesteren moet u direct contact opnemen met de huisarts en melden dat u wellicht in aanraking bent geweest met legionellabacteriën. De ziekte is met antibiotica goed te behandelen.

Onderzoek
De legionellabacterie in de douches is aangetroffen tijdens een onderzoek van het Ministerie van VROM. VROM-inspectie doet in het project Zwembaden onderzoek naar de veiligheid van dakconstructies van zwembaden en naar de legionellabacterie. Per regio worden de zwembaden gecontroleerd. 29 november zijn er in Aquarena monsters genomen. Hedenmorgen hebben wij daarvan de uitslag gekregen. De zwembaden in de gemeente Emmen worden standaard twee keer per jaar gecontroleerd op de aanwezigheid van de legionellabacterie. Bij eerdere onderzoeken is de legionellabacterie nooit aangetroffen.

Maatregelen in Aquarena
Zoals vermeld zijn de douches direct afgesloten en worden alle leidingen chemisch gereinigd. Pas nadat uit nadere bemonstering blijkt dat er geen legionellabacterie meer in de leidingen aanwezig is, gaat het bad weer open.
Zwem- en golfslagbad Aquarena was onlangs al begonnen met het treffen van maatregelen die de kans op de aanwezigheid van de legionellabacterie minimaliseren. Het gaat hierbij om ingrijpende bouwtechnische maatregelen. Deze maatregelen zijn in de loop van januari afgerond.


---


---

Alle rechten voorbehouden. Aan de op deze pagina's gepresenteerde informatie kunnen geen rechten worden ontleend
(c) 2002 Gemeente Emmen