STICHTING ALCOHOLPREVENTIE

Veel ouders laten kansen voor alcoholvoorlichting onbenut

NIPO-onderzoek: meeste kinderen mogen vanaf hun 14e jaar drinken

Uit de voorlopige resultaten van een landelijk representatief NIPO-onderzoek blijkt dat 40% van de ouders van kinderen van 10 t/m 15 jaar hun kinderen regelmatig waarschuwen voor de gevolgen van alcoholgebruik. De andere ouders doen dat soms of nooit. Sommige ouders zijn erg tolerant: van de 15-jarige kinderen zegt 20% dat zij van hun ouders 5 of meer glazen per keer mogen drinken. De Stichting Alcoholpreventie (STAP) vindt op grond van het onderzoek dat ouders meer aandacht moeten besteden aan alcoholvoorlichting. Om hen daarbij te helpen start STAP deze week met de eerste speciale website over alcohol voor ouders:
www.alcoholenopvoeding.nl
Aan het onderzoek dat in opdracht van STAP door het NIPO eind november jl. is uitgevoerd hebben bijna 400 kinderen van 10 t/m 15 jaar meegewerkt.

Met Kerst een slokje
Vier van de vijf kinderen van 10 t/m 15 jaar hebben volgens het NIPO tijdens een bijzondere gelegenheid (zoals met Kerst) wel eens een slokje alcohol mogen proeven. Een heel glas leeg drinken is voor de meeste kinderen (71%) tot en met hun 13e jaar echter taboe. Van de 13-jarigen mag ruim de helft drinken (52%), voor 14-jarigen is dat tweederde (64%); van de 15-jarigen mag van hun ouders bijna iedereen (85%) drinken. Opmerkelijk is dat de kinderen van 15 jaar door hun ouders opvallend minder vaak worden voorgelicht over alcohol dan de kinderen van 11 t/m 14 jaar.
Uit het onderzoek blijkt niet dat ouders onderscheid maken tussen zonen en dochters.

Ouders: toleranter in het zuiden en westen
Uit het NIPO-onderzoek blijkt dat ouders in het noorden en oosten van het land strenger zijn dan ouders in het zuiden en westen. Bijna 60% van de kinderen uit het noorden en oosten mogen van hun ouders nog geen alcohol drinken. In het zuiden is dat 39% en in het westen 28%.

Kinderen: we drinken niet stiekem
De meeste kinderen zeggen dat hun ouders weten dat ze drinken. Ouders zijn volgens hun kinderen echter wat minder goed op de hoogte van de hoeveelheid alcohol die hun kinderen drinken.
De indruk bestaat dat hoe ouder de kinderen worden des te minder goed ouders weten hoeveel ze drinken. Van de 14- en 15-jarigen die alcohol drinken zegt ruim een kwart dat hun ouders niet, of waarschijnlijk niet, weten hoeveel alcohol ze drinken.

Ouders van oudere kinderen kijken niet op een glaasje Zodra kinderen mogen drinken zijn hun ouders betrekkelijk tolerant over de hoeveelheid die ze mogen drinken. Van de 14-jarigen mag 11% altijd en overal drinken en vanaf hun 15e jaar mag zelfs 32% dat. Van de 15-jarige kinderen zegt ruim 20% dat ze per keer 5 of meer glazen mogen drinken. Dit is een hoeveelheid alcohol die niet alleen voor kinderen maar zelfs voor volwassenen schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

Nieuw project; ouders in actie
Het nieuwe project van STAP voor ouders en kinderen wordt gesteund en gefinancierd door een aantal organisaties waaronder de Stichting Alcoholvrije Bedrijven (SAB) en de Stichting Verslavingspreventie te Utrecht. Voorzitter van deze Stichting is de heer Teun Verheij, algemeen directeur van de cateraar Albron.
Naast voorlichting aan ouders zal STAP ouders ook aanmoedigen in actie te komen tegen een supermarkt, discotheek of sportkantine die aan jongeren onder de 16 jaar alcohol verkoopt.

NB: Op verzoek van STAP heeft het NIPO nu reeds de gegevens over alcohol en opvoeding beschikbaar gesteld. De overige gegevens over o.a. het alcoholgebruik door kinderen moeten nog worden geanalyseerd en worden medio januari 2003 gepubliceerd.

Voor informatie:
Stichting Alcoholpreventie (STAP)
Ir. W.E. van Dalen, directeur
Tel 030-6565041
Mobiel: 0653295544
e-mail: stap@alcoholpreventie.nl
web : www.alcoholpreventie.nl
www.alcoholreclame.nl
www.alcoholenopvoeding.nl

NIPO, het marktonderzoekinstituut
Martine van de Pol
Tel 020-5225497
e-mail: M.Pol@nipo.nl
Utrecht, Amsterdam 13 december 2002

13 dec 02 11:23