Gemeente Best

12-12-2002
Steun voor vv Wilhelmina Boys


Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Best heeft besloten om vv Wilhelmina Boys extra financieel te steunen voor de herbouw van haar accommodatie. De accommodatie van de voetbalvereniging werd tijdens de storm op 27 oktober jl. gedeeltelijk verwoest. De vereniging en de gemeente hebben sindsdien gewerkt aan een plan om de huisvestingsproblemen op te lossen. Dit heeft geresulteerd in een nieuwbouwplan. De uitvoering hiervan betekent echter dat de gemeente extra financiële middelen ter beschikking moet stellen; naast de gereserveerde middelen in de begroting 2003. Hiertoe is het college van burgemeester en wethouders bereid. Voorwaarde is wel dat ook de provincie haar medewerking verleent op het gebied van ruimtelijke ordening.

Overwegingen college

Er is veel animo voor voetbal in de gemeente Best. De ledenaanwas is als gevolg van de uitbreiding van de gemeente met de Vinex-locatie Heuveleind/Heivelden explosief gestegen. Deze aanwas kan niet door de huidige voorzieningen worden opgevangen. Eén accommodatie (Best Vooruit) heeft zijn maximale omvang bereikt, de ander (vv Wilhelmina Boys) is als gevolg van de stormschade niet meer bruikbaar. Het college van B. en W. acht het van groot belang dat er ook op termijn voldoende voetbalfaciliteiten beschikbaar zijn. Daarom is het college bereid is om te investeren in de herbouw van de laatstgenoemde accommodatie. Dit gebeurt in de vorm van extra financiële middelen voor een nieuwbouwplan voor

vv Wilhelmina Boys op Sportpark Naastenbest. Welk bedrag er, naast de opgenomen middelen in de begroting 2003, beschikbaar moet worden gesteld is nog niet precies bekend. De plannen worden op dit moment nader uitgewerkt. Het benodigde bedrag kan slechts gedeeltelijk door de uitkering van de verzekering worden opgebracht. Het restant moet worden opgebracht door zowel inspanningen van de voetbalvereniging zelf, als extra middelen van de gemeente. De gemeenteraad zal uiteindelijk een besluit nemen over de gemeentelijke bijdrage. Dit gebeurt op basis van een advies van burgemeester en wethouders. Voorwaarde is echter wel dat de provincie medewerking verleent aan de noodzakelijke wijziging van het bestemmingsplan.

Plan

Sinds de stormschade eind oktober heeft er regelmatig overleg plaatsgevonden tussen de gemeente en het bestuur van vv Wilhelmina Boys. Nadat bekend werd dat herbouw (nieuwbouw) van de accommodatie bespreekbaar was, heeft het bestuur een plan ontwikkeld. Hierbij is rekening gehouden met de realisatie van de toekomstplannen van de vereniging (Beleidsplan 2001-2005). De nieuwe accommodatie omvat in elk geval een ontmoetingsruimte en meerdere vergaderruimten en kleedruimten. Een gedeelte van de bestaande kleedaccommodatie kan hierin goed worden ingepast. Het nieuwbouwplan is reeds getoetst aan de minimale eisen die de K.N.V.B. stelt. Een advies van het waarborgfonds voor de sport (S.W.S.) wordt binnenkort verwacht. Voorwaarde voor de realisatie van de nieuwbouw is echter een aanpassing van het bestemmingsplan. Hiervoor is, naast de medewerking van de gemeente, tevens de goedkeuring van de provincie noodzakelijk. Het college van burgemeester en wethouders heeft echter de bereidheid uitgesproken om zich maximaal in te spannen om deze goedkeuring te krijgen. De nieuwbouw moet met ingang van het seizoen 2003/2004 beschikbaar zijn. De bestaande accommodatie is tijdelijk opgeknapt. Tot eind januari 2003 heeft de K.N.V.B. de accommodatie voor gebruik goedgekeurd. De K.N.V.B. is bereid deze ontheffing te verlengen indien er een adequaat nieuwbouwplan klaarligt.