---

Ministerie van Defensie



---

Nieuwe stichting voor veteranen

13-12-2002

Om te komen tot een duidelijker en meer transparante situatie, zowel op bestuurlijk als financieel gebied, is door de betrokken partijen besloten tot intensievere samenwerking en integratie. Dit gebeurt door de huidige samenwerkingsvormen te laten opgaan in een nieuwe stichting met de naam Het Veteraneninstituut. Dit is te lezen in een brief die onlangs (12 december) door staatssecretaris Van der Knaap van Defensie aan de Voorzitter van de Tweede Kamer is gezonden.

De nieuw op te richten stichting betreft de samenvoeging van de Stichting Dienstverlening Veteranen en het Kennis- en Onderzoekscentrum (KOC) . De stichting zal nauw samenwerken met het BNMO en het BNMO-Centrum, de partners op het gebied van de zorg aan veteranen. Voor de veteraan blijft er één aanspreekpunt. Een Raad van Bestuur zal sturing geven aan het Veteraneninstituut en is verantwoordelijk voor een doeltreffende en doelmatige taakuitvoering. Hoewel de Raad van Bestuur geen formele zeggenschap heeft over de BNMO en het BNMO-Centrum, dit zijn immers autonome organisaties, strekt haar verantwoordelijkheid zich uit tot de producten van het gehele Veteraneninstituut. Om die reden zijn de voorzitters van de BNMO en het BNMO-Centrum lid van de Raad van Bestuur. In het huidige Veteraneninstituut werken de volgende partijen samen: de Stichting Dienstverlening Veteranen (SDV), de Stichting Veteranen Platform (VP), de Bond van Nederlandse militaire oorlogs- en dienstslachtoffers (BNMO), de Stichting BNMO-Centrum en het Ministerie van Defensie.

Hoewel het Veteraneninstituut momenteel uitstekende diensten levert en voor de veteraan een herkenbaar aanspreekpunt vormt, was de samenwerkingsvorm bestuurlijk gezien voor verbetering vatbaar. De betrokken partijen zijn daarom overeengekomen de samenwerking verder te integreren en om te vormen tot een nieuwe, juridisch zelfstandige stichting, met de naam Het Veteraneninstituut.

De rol van de Stichting Veteranen Platform, als representant en belangenbehartiger van alle veteranen, zal meer adviserend van aard worden. De Directeur Plannen en Beleidsontwikkeling van het Ministerie van Defensie zal als adviseur van de Raad optreden.