VERENIGING GOLFKARTON


Golfkartonindustrie ziet inzet niet terugbetaald

De lange termijncijfers zijn stabiel, de milieubelasting daalt nog steeds, het Convenant Verpakkingen en het Arbo-convenant worden voortvarend uitgevoerd en de innovatie lijkt geen grenzen te kennen. Kortom: het gaat goed in de golfkartonbranche. Toch klonken tijdens de jaarlijkse persbijeenkomst van de Vereniging Golfkarton, die vanochtend plaatsvond in Perscentrum Nieuwspoort, ook negatieve geluiden. Voorzitter van de Vereniging Golfkarton, de heer Hoebert: We doen het inderdaad goed, maar dat betaalt zich onvoldoende terug voor de industrie. De prijsontwikkelingen op korte termijn drukken het positieve verhaal.

Prijzen moeten kosten beter weerspiegelen
De golfkartonindustrie heeft de afgelopen jaren te maken gehad met een aantal prijsontwikkelingen die niet of nauwelijks in de prijs van de producten terug zijn gekomen. Dankzij efficiency verbeteringen is de industrie lang in staat geweest om deze kosten zelf te absorberen, maar de rek is er nu uit.

Naast de effecten van de hogere papierprijzen, het materiaal waar golfkarton uit wordt gemaakt, hebben de hogere energie- en transportkosten tezamen met de loonstijgingen van de laatste jaren de kostprijs flink doen stijgen terwijl de prijs van het product al jaren stabiel is. In sommige markten, zoals voor AGF (Aardappel, Groente en Fruit), moet dan ook met aanzienlijke prijsstijgingen rekening worden gehouden.

Honderdjarig bestaan
Tijdens de presentatie werd extra aandacht besteed aan het honderdjarig bestaan van het product golfkarton in 2003. Een eeuw lang golfkarton heeft bewezen dat het product zich moeiteloos aanpast aan maatschappelijke en industriële ontwikkelingen. Anticiperen, innoveren en kwaliteit zijn kernwoorden die in de presentatie naar voren kwamen. De heer Hoebert: Iedereen in Nederland komt bijna dagelijks in aanraking met golfkarton. We hebben iets opgebouwd waar we trots op zijn.

Vereniging Golfkarton
De Vereniging Golfkarton bestaat sinds 1949 en behartigt de belangen van de Nederlandse golfkartonindustrie. De 10 aangesloten producenten van golfkarton verpakkingen nemen met bijna 2.700 medewerkers meer dan 95% van de Nederlandse golfkartonproductie voor hun rekening. Jaarlijks produceert de industrie ruim 1 miljard m2 golfkarton die tot
1,7 miljard dozen, trays en displays worden verwerkt. Bijna de helft van deze verpakkingen is bestemd voor de voedingsmiddelenindustrie. Speciaal voor deze afnemers heeft de Vereniging Golfkarton een hygiënecode ontwikkeld, die eisen stelt aan de productielocatie,
-omstandigheden en - procedures, en draagt daarmee bij aan een optimale hygiënische productie en distributie.

13 dec 02 13:27