Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie

Persbericht ministerraad
13 december 2002

VERPLICHTE HIV-TEST VOOR VERDACHTEN

De rechter-commissaris krijgt de mogelijkheid om verdachten te verplichten een HIV-test te ondergaan. Het bevel kan worden gegeven op vordering van de officier van justitie in het belang van het onderzoek of op verzoek van het slachtoffer. De ministerraad heeft op voorstel van minister Donner van Justitie ingestemd met een daartoe strekkende wetswijziging.

De uitslag van de test kan van belang zijn bij strafvervolging, bijvoorbeeld bij de keuze van de tenlastelegging en de bepaling van de strafmaat. Verder kan de uitslag van een HIV-test voor een slachtoffer van bijvoorbeeld een zedendelict van groot belang zijn. Het slachtoffer verkeert immers in onzekerheid of hij door het delict besmet is geraakt met het HIV-virus en met medicatie moet starten. Met de medische kennis van vandaag is duidelijk dat indien er een HIV-besmetting heeft plaatsgevonden er zo snel mogelijk een medische behandeling moet worden gestart. Ook voor agenten die in hun functie te maken krijgen met een mogelijke besmetting is een HIV-test van belang.

De ministerraad heeft er mee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en het advies van de Raad van State wordt pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 13.12.2002