Partij van de Arbeid

PERSBERICHT

Den Haag, 13 december 2002

Wouter Bos: "Als de wapeninspecteurs gehinderd worden in hun werk. Is er naar onze mening zonder twijfel sprake van een 'material breach'"

Vrijdag 13 december geeft PvdA-lijsttrekker Wouter Bos om 20.00 uur in de Rode Hoed te Amsterdam zijn visie over een mogelijk militair ingrijpen in Irak.

Afgelopen zondag maakte Wouter Bos in het programma Buitenhof duidelijk waar de steun van de PvdA ligt met betrekking tot een mogelijk militair ingrijpen in Irak: "Ik steun Kofi Annan". Dat antwoord staat symbool voor de manier waarop de Partij van de Arbeid naar de internationale verhoudingen kijkt en de keuze die wij hebben gemaakt in het conflict met Irak. Om conflicten via diplomatieke weg te voorkomen, moet Nederland er alles aan doen om via de Verenigde Naties op te treden.

"In het uiterste geval, als alle andere middelen hebben gefaald, moet de VN in gezamenlijkheid besluiten of militair optreden onvermijdelijk is. Daarin past geen alleingang van de Verenigde Staten. Daarin past dus ook niet dat het demissionaire Kabinet Balkenende al zijn goedkeuring aan militaire voorbereidingen geeft, voordat de wapeninspecteurs hun werk hebben kunnen doen", aldus Bos.

"Daarin past wel dat we er eerst alles aan doen om via de internationale gemeenschap tot een oplossing te komen", vervolgt Bos. "Het liefst in een brede internationale coalitie met niet alleen Westerse landen, maar vooral ook landen uit de regio".

Maar zegt Bos: "Als de wapeninspecteurs gehinderd worden in hun werk. Is er naar onze mening zonder twijfel sprake van een 'material breach'. En rechtvaardigt de unaniem aangenomen resolutie 1441 dus 'serious consequences'. De PvdA vindt dat militaire middelen, mits proportioneel gebruikt, in dat geval effectief zouden kunnen zijn om de internationale rechtsorde te herstellen. Expliciete ondersteuning door een nieuwe Veiligheidsraad resolutie, heeft daarbij onze sterke voorkeur. Het ligt al in 1441 besloten, dat in dit stadium en hierin verschillen wij van mening met GroenLinks en de SP, een goed gesprek met Saddam Hoessein niet meer voldoende is".

PvdA-voorlichting

Binnenhof 1a

Postbus 20018, 2500 EA Den Haag

Tel 070 - 318 3025/Fax 070 - 318 2800*