Rijksvoorlichtingsdienst

13 dec 2002
Nawijn: opvang afgewezen asielzoekers beËindigen

Uitgeprocedeerde of rechtmatig verwijderbare ex-asielzoekers die momenteel onderdak hebben gekregen bij kerkelijke of andere instanties in gemeenten, krijgen tot 1 juni 2003 de tijd om zelfstandig terug te keren naar hun land van herkomst.

Dat schrijft minister Nawijn in een brief aan de Tweede Kamer. Daarin doet hij verslag van het overleg met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) over opvang en terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers.

Na die datum zal de VNG gemeenten nadrukkelijk adviseren de opvang van deze ex-asielzoekers te beëindigen. Zij worden dan alsnog uitgezet. Mensen die niet willen meewerken aan het vaststellen van hun identiteit en nationaliteit, mogen onder geen enkele omstandigheid in aanmerking komen voor opvangvoorzieningen. De VNG onderschrijft deze mening, schrijft Nawijn.

Publieksvoorlichting
Om het publiek te informeren over vertrek en terugkeer van asielzoekers wordt informatie voorbereid over het beleid. Daarin wordt de procedure en de rol van verschillende organisaties uitgelegd. De algemene informatie wordt ook op internet gepubliceerd.

Bron:
Brief aan de Tweede Kamer