---

Ministerie van Defensie



---

Onderzoek wijst uit: informatie op Defensie-site goed te vinden

13-12-2002

De informatie op de Defensie-site (www.mindef.nl) is makkelijk tot zeer makkelijk te vinden. Dat is gebleken bij een onderzoek dat van 18 oktober tot 6 november is gehouden onder bezoekers van de sites van de ministeries, Postbus 51 en de regeringssite. Defensie scoort na de regeringssite het best: liefst 82 procent van de bezoekers die meededen aan het onderzoek vindt dat de informatie op www.mindef.nl erg gemakkelijk gevonden kan worden. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft de resultaten van het onderzoek vandaag (13 december) bekendgemaakt.

Wanneer wordt gekeken naar de onderzochte sites als geheel, dan krijgen deze van regelmatig terugkerende bezoekers een ruime voldoende. De beoordeling van de sites varieert van een 6,3 tot een 7,0. Ook hier scoort Defensie goed met een 7.0. Het interdepartementale onderzoek wordt sinds 2000 jaarlijks uitgevoerd. Een deel van de vragen komt daarbij ieder jaar terug. De trend dat steeds meer mensen de sites bezoeken voor privé doeleinden, heeft zich doorgezet. In 2000 ging het om 38% van de bezoekers, in 2001 om 51% en dit jaar blijkt al tweederde (65%) van de bezoekers de website voor privé
doeleinden te bezoeken. Bij Defensie ligt dit cijfer bij 79%. De belangrijkste reden om een overheidssite te bezoeken is de behoefte aan actuele informatie (32%). Informatie over beleidsthema's (16%) en het raadplegen van vacatures (13%) zijn andere vaak genoemde redenen.

Het onderzoek werd door Cool Research uitgevoerd in opdracht van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). De RVD voert in opdracht van de Voorlichtingsraad (VoRa) het project Ontwikkeling Gemeenschappelijk Webbeleid uit. Doelstelling van dit project is te komen tot aanbevelingen die de toegankelijkheid van de ministeriële sites vergroten. Verder kan onderlinge afstemming een bijdrage leveren aan efficiencyverbetering en kostenverlaging.

Bij Defensie wordt continu gewerkt aan een verbetering van de kwaliteit van de internetsites van het departement en de krijgsmachtdelen. Juist vandaag (13 december) nam de luchtmacht haar vernieuwde site in gebruik. De overkoepelende site van het ministerie (www.mindef.nl) wordt in 2003 vernieuwd om de bezoekers nog beter van dienst te kunnen zijn.