Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Nog meer vuurwerk afgekeurd; controle-actie afgerond (13-12-2002)


Op 12 en 13 december heeft de VROM-Inspectie, samen met politie, Openbaar Ministerie, provincies en de Inspectie Verkeer&Waterstaat, controles gehouden bij importeurs van vuurwerk. Vandaag is de actie afgerond. Opnieuw is vuurwerk afgekeurd. Bij enkele bedrijven blijft de voorraad nog verzegeld.

Er zijn in totaal zeventien locaties van twaalf bedrijven gecontroleerd. Gisteren bleek al dat tien van de twaalf bedrijven niet over de verplichte autorisatieverklaring beschikten. Deze verklaring van een onafhankelijke instantie is het bewijs dat het vuurwerk op de juiste manier geclassificeerd is. Bij de tien bedrijven zonder verklaring is proces-verbaal opgemaakt. Deze bedrijven hangt een boete boven het hoofd.

Op zeven locaties zijn nu nog (delen van de) voorraden vuurwerk geblokkeerd. Het gaat om drie bedrijven. Bij één bedrijf is op één locatie 11 ton vuurwerk afgekeurd en verzegeld. Het overige vuurwerk is vrijgegeven. Op de andere locatie is 14,5 ton vuurwerk verzegeld. Een ander bedrijf had zijn vuurwerk over drie locaties verspreid. In totaal ging het om 49 ton vuurwerk. Hiervan is 11,5 ton afgekeurd en verzegeld. Het verzegelde vuurwerk blijft achter slot en grendel totdat door het bedrijf is aangetoond dat het vuurwerk veilig is en op correcte wijze is geclassificeerd en verpakt. Bij het derde bedrijf is op beide locaties vuurwerk door de Officier van Justitie in beslag genomen. Gisteren is reeds 21 ton in beslag genomen en afgevoerd (in een eerder persbericht werd abusievelijk 30 ton vermeld). Vandaag is daar nog eens 9,5 ton uit de tweede locatie bijgekomen.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=10055&site=persbericht )