Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Kabinet besluit tot actieprogramma breedband
Nummer: 198

Datum: 13-12-2002

Op basis van de aanbevelingen van de Expertgroep Breedband, de ontwikkelingen in de markt en de ambitie om binnen Europa koploper op ICT gebied te blijven, heeft het kabinet besloten uitvoering te geven aan een actieprogramma breedband. Met dit programma wordt de continuiteit van breedband geborgd. Het actieprogramma breedband kent 6 pilaren:
1. Optimale regelgeving. Het harmoniseren van regelgeving om de ontwikkeling van breedband te faciliteren en stimuleren.
2. Kennisdiffusie. Optimale verspreiding van kennis door o.a. het opzetten van en Breedband Expertise Centrum
3. Impulsen door de overheid. Inzichtelijk maken op welke wijze de overheid en de betreffende sector in samenwerking met het bedrijfsleven, ketenconcepten op publieke terreinen het beste tot stand kan brengen.
4. Experimenten. Ontwikkeling van nieuwe breedbandexperimenten, ontwikkeling van initiatieven voor minder rendabele gebieden en de inventarisatie van bestaande regionale breedbandinitiatieven in de zorg.
5. Coordinatie Rijk en andere overheden. Structureel overleg tussen rijk en gemeenten om bestuurlijke en technologische fragmentatie en marktverstoring te voorkomen.
6. Begeleidingsgroep. De instelling van een begeleidingsgroep om de effectiviteit van het actieprogramma te waarborgen.
Het actieprogramma breedband maakt deel uit van de kabinetsreactie op het advies Nederland Breedbandland van de Expertgroep Breedband dat in juli dit jaar naar de Tweede Kamer werd gestuurd. Een goede ontwikkeling van breedband in Nederland acht het kabinet van strategisch belang voor de economie. Breedband versterkt het vestigingsklimaat en geeft een impuls aan de dienstverlening en het herstel van de telecommarkt.