DSM


PERSBERICHT

35N 13 december 2002


Uitbreiding DSM Composite Resins in China

DSM Composite Resins (Zwitserland) en Sinopec Jinling Petrochemical Corporation (Volksrepubliek China) zijn overeengekomen dat DSM een belang van 25% in de joint venture Jinling-DSM Resins Ltd. (JDR) overneemt. Dit betekent dat DSM 75% van de aandelen van de joint venture in handen krijgt en dat Sinopec de resterende 25% houdt. De beide partners hebben ook overeenstemming bereikt over verdere investeringen in capaciteitsuitbreiding van de fabriek in Nanjing.

"Door de capaciteitsuitbreiding en de overdracht van JDR-aandelen versterkt DSM zijn positie in Asia-Pacific en ontstaan er nog betere perspectieven voor verdere groei op de Chinese en Aziatische markt," zegt Jos Schneiders, directeur DSM Composite Resins. "De uitbreiding in China onderstreept ons vertrouwen dat deze markt zich zeer snel zal ontwikkelen, en verschaft ons een strategische positie als een van de meest vooraanstaande spelers in deze markt. De stappen die we nu hebben gezet, sluiten naadloos aan bij Vision 2005, de concernstrategie waarin de versnelde groei van DSM op het gebied van life science-producten en hoogwaardige materialen centraal staat," aldus Schneiders.

Jinling-DSM Resins Ltd. (JDR)
DSM is sinds 1996, toen het bedrijf het 50%-belang van BASF overnam, partner in de joint venture met Sinopec. DSM heeft zich vanaf het begin hoofdzakelijk beziggehouden met de herstructurering van JDR en de versterking van de positie van het bedrijf op de Chinese markt, met als doel van JDR een vooraanstaande producent van hoogwaardige harsen voor de snelgroeiende Chinese markt voor composieten te maken. DSM heeft in de loop der jaren, naarmate de joint venture zich verder ontwikkelde, veel van zijn technologieën in het productiesysteem geïntroduceerd. "De fabriek staat nu bekend om zijn state-of-the-art technologie, zijn flexibele en geautomatiseerde oplossingen en de toepassing van de DSM-technologie Eurotinterä in gelcoats. Het milieubeleid van JDR staat bijzonder hoog aangeschreven en het bedrijf voldoet aan de strengste eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu," zegt Paul Booms, Algemeen Directeur van JDR.

JDR heeft zijn productievolume in de afgelopen jaren verviervoudigd en wordt inmiddels gezien als een vooraanstaande producent van hoogwaardige composieten. Om tegemoet te kunnen komen aan de steeds grotere marktvraag, heeft JDR een capaciteitsuitbreiding gepland die een investering van enkele miljoenen euro's zal vergen. Hiermee zal naar verwachting medio 2003 worden gestart. De uiteindelijke productiecapaciteit wordt 50.000 ton per jaar, wat betekent dat JDR composietharsen en gelcoats kan leveren aan producenten van opslagtanks en buizen, transportsystemen, SMC-verwerkers en andere 'closed mould converters', en aan bedrijven in de botenbouw, de rioolbouwsector en de bouw.

Op basis van het succes van JDR in China wil DSM Composite Resins ook zijn wereldwijde netwerk vergroten en zijn exportpositie uitbreiden. Het bedrijf heeft daarom een speciaal team in het leven geroepen dat zich vanuit Schaffhausen bezighoudt met onderzoek naar de groeimogelijkheden en marktpositie in de rest van Azië, Europa en de VS.

DSM
DSM is wereldwijd actief in life science-producten, hoogwaardige materialen en industriële chemicaliën. DSM heeft een omzet van bijna EUR 6 miljard en telt wereldwijd circa 20.000 medewerkers, werkzaam in meer dan 200 vestigingen.
DSM behoort in veel van zijn activiteiten tot de wereldtop. De strategie is gericht op een groei van de omzet, mede door middel van acquisities, naar een niveau van circa EUR 10 miljard in 2005. Minstens 80% daarvan zal worden gerealiseerd in specialties: biotechnologische en chemische producten voor de life science-industrie, en hoogwaardige materialen. DSM zet daarmee de eerder ingezette concentratie op en transformatie naar leidende mondiale posities in activiteiten met hogere toegevoegde waarde, sterke groei en stabielere resultaten voort.

DSM Composite Resins
DSM Composite Resins, onderdeel van het DSM-cluster Performance Materials, is de grootste producent van constructieharsen in Europa en wereldmarktleider op het gebied van Sizings & Binders, functionele materialen die ervoor zorgen dat kunststof en toegevoegde glasvezels elkaar in toepassingen versterken. DSM Composite Resins is ook marktleider op het gebied van gelcoats en de distributie van composieten en hulpstoffen. Het hoofdkantoor is gevestigd in Zwitserland. Verder zijn er vestigingen in Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Scandinavië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, de VS en China. DSM heeft voor onverzadigde polyesterharsen een capaciteit van bijna 300 kton per jaar en is hiermee de nummer 3 in de wereld. Ook op technologisch gebied heeft het bedrijf een leidende positie. DSM Composite Resins telt op dit moment in totaal 750 medewerkers.

Sinopec
Sinopec, houdstermaatschappij van Jinling Petro Chemicals en gelieerd aan JDR, is een geïntegreerd energie- en chemiebedrijf dat actief is op het gebied van olie-exploratie, olieraffinage en de productie en verkoop van chemische producten. Het concern heeft een jaaromzet van RMB 375,4 miljard (USD 45,3 miljard) en ongeveer 440.000 medewerkers. Sinopec is een staatsbedrijf en heeft een vooraanstaande positie op de Chinese markt. Het bedrijf speelt ook in de internationale petrochemische industrie een rol van betekenis. Op de lijst van 's werelds grootste bedrijven neemt Sinopec qua omzet de 68e plaats in.