Universiteit Maastricht

Inauguratie van Prof.dr. M. van Kleef
in de Faculteit der Geneeskunde benoemd tot bijzonder hoogleraar Anesthesiologie i.h.b. de
Pijnbestrijding.

Titel: Den strijd van het menschelijk vernuft tegen lichamelijke pijn. Vrijdag 13 december 2002, 16.30 uur

Maarten van Kleef werd geboren in 1953 in Rotterdam. Hij volgde de opleiding Geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hier behaalde hij in 1980 zijn artsdiploma. Aansluitend vervulde hij zijn Militaire Dienstplicht als eerste Luitenant Arts Hulpanesthesist in het Binnen Gasthuis te Amsterdam en volgde de opleiding tot Anesthesioloog in het Academisch Medisch Centrum te Amsterdam (opleiders: prof.dr. Vermeulen-Cranch en prof.dr. Deen).
Vanaf 1985 is hij werkzaam als staflid Anesthesioloog in het academisch ziekenhuis Maastricht. Hier houdt hij zich met name bezig met pijnbestrijding en is tevens coördinator van het Pijnkenniscentrum Maastricht. In 1996 promoveerde hij met als doctoraal thesis "Radiofrequency of the dorsal root ganglion" aan de Universiteit Maastricht. Gedurende 8 jaar is hij bestuurslid van de Nederlandse Vereniging ter Bestudering van Pijn en van de sectie Pijnbestrijding van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesie.
Verder is hij initiatiefnemer geweest bij de oprichting van het Nederlands Tijdschrift voor Pijn en Pijnbestrijding. Vanaf 1993 houdt hij zich intensief bezig met het onderzoek naar de effecten van invasieve Pijnbehandeling. In totaal publiceerde hij (tot nu toe) 39 artikelen in (inter)nationale tijdschriften, vermeld in de Science Citation Index. Onder zijn hoofdredactie verschenen 2 Nederlandse Handboeken over Pijnbestrijding.
Gedurende 2 jaar was hij opleider Anesthesiologie en waarnemend hoofd van de afdeling Anesthesiologie.