Ingezonden persbericht

Koninklijke Bibliotheek neemt E-Depot voor Nederlandse elektronische publicaties in gebruik

Den Haag, 13 december 2002 - De Koninklijke Bibliotheek (KB) heeft 12 december '02 officieel het E-depot van Nederlandse elektronische publicaties in gebruik. In dit systeem, dat in nauwe samenwerking met IBM is ontwikkeld, worden digitale publicaties opgeslagen, beheerd en voor lange termijn beschikbaar gehouden. Het E-depot is on site (in de KB) toegankelijk voor publiek en media.

Al in 1994 besloot de KB dat duurzame opslag en beschikbaarstelling van elektronische publicaties hoort bij de taak van de nationale bibliotheek van Nederland. Na diverse voorbereidende projecten ontving IBM in 2000 de opdracht om een systeem te ontwikkelen dat grootschalige en duurzame opslag van elektronisch materiaal mogelijk maakt en waarbij de toegankelijkheid gewaarborgd is. Met de oplevering van het E-depot is de Koninklijke Bibliotheek wereldwijd de eerste organisatie met een geavanceerd systeem dat de mogelijkheid biedt elektronische informatie voor ten minste honderd jaar toegankelijk te houden.
"De zorg voor permanente beschikbaarheid van informatie en kennis staat centraal in de missie van de KB", aldus Wim van Drimmelen, Algemeen Directeur van de KB. "Digitale archivering is een logische uitbreiding van de rol die wij altijd speelden en zullen blijven spelen op het gebied van gedrukt materiaal. En ook aan de lange termijn beschikbaarheid van elektronische publicaties stellen wij hoge eisen. Met de ingebruikname van het E-depot is de KB in staat alle digitale publicaties veilig op te slaan en langdurig beschikbaar te houden."

De voortrekkersrol van de KB op het gebied van digitale duurzaamheid is onlangs bevestigd door een samenwerkingsovereenkomst met Elsevier Science. Daarin is vastgelegd dat het E-depot van de KB als archief zal dienen voor alle ruim 1700 digitale tijdschriften van Elsevier Science.

Het door IBM en de KB ontwikkelde systeem is niet alleen voor de KB van belang. Culturele en wetenschappelijke organisaties, maar ook andere instellingen die digitale informatie langdurig moeten bewaren, kunnen profijt hebben van dit door IBM ontwikkelde systeem. De KB en IBM zullen verder onderzoek blijven doen naar digitale duurzaamheid. Het E-depot zal de komende jaren zowel technisch als functioneel verder ontwikkeld worden.

Koninklijke Bibliotheek
De Koninklijke Bibliotheek, nationale bibliotheek van Nederland, geeft iedereen toegang tot kennis en cultuur van heden en verleden door hoogwaardige diensten te leveren voor onderzoek, studie en cultuurbeleving. De collectie vormt het levend nationaal geheugen van geschreven, gedrukte en elektronische publicaties. De geesteswetenschappen staan centraal, met bijzondere aandacht voor Nederlandse geschiedenis, taal en cultuur in brede internationale context. Informatie buiten de eigen collectie wordt trefzeker in kaart gebracht. De KB weet alles te vinden. De KB is tevens kenniscentrum voor wetenschappelijke informatievoorziening, en spil van landelijke en internationale samenwerking.

Ingezonden persbericht