Gemeente Lisse

13-12-2002 Onbetrouwbaar ijs

Het ijs in het noordelijk deel van de provincie Zuid-Holland is vanaf vandaag niet langer betrouwbaar. Het is gevaarlijk om op sloten, meren en watergangen te gaan schaatsen.

Dit meldt het waterschap De Oude Rijnstromen op 13 december. Deze waarschuwing geldt voor de volgende gemeenten: Alkemade, Alphen aan den Rijn, Bodegraven, 's-Gravenhage, Hillegom, Jacobswoude, Leiden, Leiderdorp, Leidschendam, Liemeer, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Rijnsburg, Rijnwoude, Sassenheim, Ter Aar, Valkenburg, Voorburg, Voorhout, Voorschoten, Warmond en Wassenaar.

Het waterschap moet in het gehele poldergebied gaan malen, omdat het waterpeil te hoog staat. Door de invallende dooi van het weekend en door de weersverwachting van begin volgende week, waarin regen wordt verwacht, is het noodzakelijk het waterniveau weer op winterpeil te brengen.

Als gevolg van het malen, daalt het waterniveau onder het ijs, waardoor dit onbetrouwbaar wordt. Ook ontstaan er stromingen, waardoor de onderkant van het ijs uitslijt en er zwakke plekken ontstaan. Het is dus levensgevaarlijk om te gaan schaatsen op het polderwater.

Het waterschap raadt iedereen af om op sloten, meren en watergangen te gaan schaatsen. Het ijs is niet langer betrouwbaar. Het waterschap zal het hele weekend blijven malen.