Vlaamse overheid

Op voorstel van Steve STEVAERT, Vlaams minister van Mobiliteit, heeft de Vlaamse regering een nieuwe taxi- reglementering principieel goedgekeurd.

Deze reglementering bevat een groot aantal belangrijke hervormingen. Deze hervormingen hebben tot doel het aanbod aan taxidiensten gevarieerder te maken, zodat het gebruik van taxi's een grotere rol kan spelen in onze mobiliteit.

Dit reglement zal de collectieve taxidienst mogelijk maken. Taxi's zullen, in het kader van basismobiliteit, ingezet kunnen worden in het openbaar vervoer. Zij kunnen dan dienst doen als een belbus.

Er komt een basisnorm van 1 taxi per 1000 inwoners. Vandaag zijn dat er slechts 0,3. Andere taxi-vormen worden mogelijk: ook twee of driewielers zullen klanten kunnen vervoeren.

Het nieuwe reglement betekent een sterke administratieve vereenvoudiging en maakt het mogelijk voor gemeenten om een eigen taxibeleid te voeren. Zij kunnen forfaitaire tarieven vaststellen, zoals vandaag reeds in Hasselt gebeurt: elke taxi-rit in de binnenring van de stad, heeft hetzelfde tarief.

Het tariefsysteem zal aangepast en uitgebreid worden en voor de klanten veel doorzichtiger zijn. Omdat de gemeenten over de tarieven zullen beslissen, kunnen zij speciale tarieven aan bepaalde bevolkingsgroepen bieden.

Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

persinfo : Johan Van Hoecke, woordvoerder van minister Stevaert - tel. 02 553 70 11
e-mail: persdienst.stevaert@vlaanderen.be
---