Vlaamse overheid

De Vlaamse regering heeft op voorstel van Vlaams minister van Leefmilieu en Landbouw Vera DUA vijf projecten voor de bevordering van de plattelandsontwikkeling goedgekeurd. Deze projecten moeten de kwaliteit van het leven op het Vlaamse platteland een flinke duw in de rug geven. De projecten situeren zich in het Pajottenland, Midden-Maasland, de Antwerpse Kempen, het Meetjesland en het Brugs Ommeland. De projecten worden voorgesteld en gecoördineerd door de provinciebesturen.

Voor de realisatie van deze projecten krijgt Vlaanderen financiële steun van de Europese Unie. Europa geeft een subsidie van 4,3 miljoen euro, Vlaanderen legt daar hetzelfde bedrag nog eens bovenop. De beschikbare middelen worden evenredig verdeeld over alle projecten. Het zijn de Bestendige Deputaties die per provincie een voorstel geformuleerd hebben op basis van de projecten die werden ingediend.

Brugs Ommeland

De klemtonen van dit project liggen op het stimuleren van de verbreding van de landbouw en op de milieuzorg in de landbouw. In deze regio werden reeds een aantal projecten rond plattelandsontwikkeling opgestart.

Meetjesland

Dit project beoogt in de eerste plaats het ondersteunen van toekomstgerichte ontwikkelingen in de land- en tuinbouw en voeding. Daarnaast komt ook het promoten van de culturele en landschappelijke identiteit naar voor. In het Meetjesland werd reeds op diverse terreinen actief rond plattelandsontwikkeling gewerkt. De voorgestelde maatregelen bieden kansen voor allerhande interessante projecten, die een meerwaarde kunnen inhouden voor de regio. Positief is ook dat de regio een belangrijke eigen financiële inbreng voorziet.

Pajottenland

Het doel is de versterking van de plattelandseconomie, opsporen en opwaarderen van de toeristisch-recreatieve troeven van het Pajottenland, natuur- en milieuprojecten om de gewenste evolutie op een ecologisch duurzame wijze te ondersteunen en het verhogen van het welzijnsniveau van de regio. Het Pajottenland is een homogene regio met een eigen identiteit en unieke kenmerken, maar ook met een aantal specifieke noden. Via de voorgestelde maatregelen wil men proberen hiervoor een oplossing te bieden. Het Pajottenland is een regio met weinig of geen ervaring met Europese initiatieven.

Antwerpse Kempen

In de Antwerpse Kempen zijn volgende acties voorzien: inrichten en uitbaten van een plattelandscentrum, opzetten van een 'proefbedrijf' voor educatieve en recreatieve taken op een land- en tuinbouwbedrijf, uitbouw van een kwalitatief hoogstaand recreatief- educatief netwerk, inrichten, uitbouwen en uitbaten van een educatief bezoekerscentrum op het provinciaal melkveebedrijf 'de Hooibeekhoeve' en het samenbrengen en valoriseren van de bovenstaande elementen via de ontwikkeling van 'arrangementen'. Een deel van de acties staat al in de startblokken zodat op korte termijn met de uitvoering gestart kan worden. Naast de Europese en Vlaamse financiering is er ook eigen hogere financiële inbreng.

Midden-Maasland

Dit project richt zich vooral op enerzijds het verrijken en verbreden van de toeristische en recreatieve aantrekkingskracht van het gebied en anderzijds het duurzaam en toekomstgericht omgaan metde natuurlijke en culturele hulpbronnen die de regio rijk is. In de regio werd tot op heden weinig gewerkt rond
plattelandsontwikkeling. Nu wil men de geboden kansen volop benutten om op diverse terreinen projecten te ontwikkelen die een bijdrage leveren aan de versterking van de identiteit en de verdere ontwikkeling van de regio.

persinfo : Ann Bats, woordvoerster van minister Dua - tel. 02 553 27 81
e-mail: persdienst.dua@vlaanderen.be
---