CDA

CDA lanceert actieplan jonggehandicapten: "Handicap wordt Kans"

Jonggehandicapten hebben ook recht op arbeidsparticipatie, aldus Tweede Kamerlid Gerda Verburg tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid. "Optimaal via reïntegratie en combinaties van leren en werken, waarbij gespecialiseerde reïntegratiebedrijven kunnen worden ingeschakeld om maatwerk tegen een maatprijs te leveren. Talent kan en moet beter benut worden." Het CDA heeft daartoe een actieplan voor jong talent opgesteld. Het heeft als titel: "Handicap wordt kans".

CDA Actieplan
Jonggehandicapten: "Handicap wordt Kans"

De positie van jonggehandicapten is een bijzondere. Veel jonggehandicapten kunnen door hun handicap niet aan de slag in een gewone baan. Zij hebben extra aandacht en begeleiding nodig. Een deel van de jonggehandicapten vindt zijn weg naar de sociale werkvoorziening, waar zij onder begeleiding beschermd werken. Een ander deel kan via scholing en begeleiding een baan vervullen, waarbij loondispensatie en een combinatie van uitkering en beloning het mogelijk maakt dat jonggehandicapten hun talenten in betaalde arbeid kunnen benutten. Door veranderingen in de uitvoering van de sociale zekerheid (SUWI) en de ontwikkeling van de reïntegratiemarkt in de private sector lijkt de bijzondere aandacht voor jonggehandicapten iets weg te zakken.

De CDA-fractie vindt dat jongeren met een handicap die werken kunnen, begeleid en bemiddeld moeten kunnen worden. Dat moet een bijzonder accent hebben en houden. Daarom doet het CDA een aantal voorstellen bij de behandeling van de begroting SZW 2003.

De CDA fractie wil:


· Wachtlijsten in de WSW oplossen en nieuwe voorkomen (extra 16,5 mln);
· Alle Wajongers die betaald werk kunnen doen een reïntegratietraject en baan via begeleid werken bieden (extra 11,5 mln).
De CDA-fractie stelt voor:


1. Het werk van de Rea-scholingsinstituten te blijven bekostigen op basis van de vraag van jonggehandicapten. Deze instituten doen namelijk belangrijk werk als het gaat om training en toegeleiding van jonggehandicapten naar de arbeidsmarkt (Hoensbroeck, Heliomare, Werkenrode, Sonneheerdt en EEGA).
2. Praktijkscholen die een rol spelen in de begeleiding van "eigen" moeilijk plaatsbare jonggehandicapten naar een baan, moeten een beroep kunnen doen op een reïntegratiebudget.
3. Alle 8000 instromers in de WAJONG jaarlijks een traject aan te bieden met uitzicht op een baan en de mogelijkheid tot begeleiding via persoonlijke ondersteuning. Het aantal inkooptrajecten is nu te beperkt. Per jaar wordt met 4000 trajecten voor slechts 50% van alle jonggehandicapten de reïntegratie aanbesteed.
4. De uitvoering van de uitkering en de begeleiding van jonggehandicapten door het UWV loopt achter. Daardoor komen jonggehandicapten soms in pijnlijk financiële problemen. Dit is in strijd met de doelstelling van het UWV om klantgericht werken en kwaliteit en tijdigheid van de uitvoering hoog in het vaandel heeft. Hier is meer prioriteit nodig. De werklast van arbeidsdeskundigen binnen het UWV op dit onderdeel moet worden afgestemd op het aantal jonggehandicapten.
5. De beschikkingen voor loondispensatie die door het UWV genomen worden, moeten tijdig zijn en aansluiten op de aanstelling van jonggehandicapten in een baan.
6. Maandenlang wachten op een plekje in een WSW-bedrijf is voor de gehandicapte jongere en zijn omgeving nogal eens een probleem. Het accent op het wegwerken van wachtlijsten en het voorkomen van nieuwe wachtlijsten moet dan ook worden voortgezet. Om die reden vindt de CDA-fractie de voorgenomen bezuiniging niet wenselijk. Naast de compensatie van 18 mln Euro voor het wegvallen van WVA/SPAK, wil het CDA 16,5 mln Euro toevoegen aan het WSW-budget voor 2003 om er voor te zorgen dat jongeren met een WSW-indicatie zo snel mogelijk aan de slag kunnen. De verdeling van de gelden moet plaats vinden in overleg met de NOSW.
Cijfers Wajong

2001130.600 jonggehandicapten53 mln REA
augustus 2002133.000 jonggehandicapten50 mln REA
eind 2003137.000 jonggehandicapten46 mln REA 2030200.000 jonggehandicapten

Van de wajongers werkt 28%. Deels in de WSW, voor een ander deel via "begeleid werken". De uitstroomkans uit de Wajong naar een gewone baan ligt op 3%.

Dit actieplan wordt gepresenteerd door CDA-Kamerlid Gerda Verburg, bij de behandeling van de Begroting van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor 2003.