Vlaamse overheid

Op voorstel van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN keurde de Vlaamse regering een reeks besluiten goed met het oog op de opwaardering van de arbeidsvoorwaarden in de culturele sector.

Een aantal besluiten is specifiek gericht op de sociaal- culturele sector. Zij geven voor het vormingswerk met volwassenen en het jeugdwerk uitvoering aan het Vlaams Intersectoraal Akkoord (VIA) voor de non-profitsector. Het VIA werd in 2000 gesloten met de sociale partners voor de periode 2000-2005, naar aanleiding van de zogenaamde witte woede. De maatregelen impliceren loonharmonisatie, extra verlof, managementondersteuning, maatregelen voor oudere werknemers, en vorming voor een kleine 7.000 in de sector tewerkgestelde personeelsleden. Voor deze maatregelen maakt de Vlaamse regering 3.5 miljoen euro vrij, die door het Sociaal Fonds voor Sociaal Cultureel werk over de rechthebbende organisaties zal worden verdeeld.

Een tweede groep besluiten heeft betrekking op de verdere regularisatie van de vroegere DAC-werknemers in de culturele sector (Derde Arbeidscircuit). Met deze beweging krijgen nog eens 460 DAC-werknemers per 1 januari 2003 een volwaardig arbeidsstatuut, en dus dezelfde arbeidsvoorwaarden als andere werknemers binnen een organisatie.

De DAC-regularisatie binnen de cultuursector ging eerder van start op 1 januari 2002. Niet enkel de sectoren die onder het VIA-akkoord vielen werden geregulariseerd, maar de operatie werd meteen ook doorgevoerd in de kunstensectoren (podiumkunsten, muziekcentra). Vanaf 1 januari 2003 worden nu ook een reeks projecten bij lokale sociaal-culturele verenigingen geregulariseerd, wat het totaal aantal geregulariseerde arbeidsplaatsen in de culturele sector op 1.800 brengt.

persinfo : Koen Jongbloet, woordvoerder van minister Van Grembergen - tel.02 553 23 11 e-mail: persdienst.vangrembergen@vlaanderen.be
---