Vlaamse overheid

Hieronder vindt u in kort bestek een overzicht van de overige dossiers die de Vlaamse regering vrijdag 13 december 2002 goedgekeurd heeft.

Op voorstel van Vlaams minister Renaat LANDUYT :

De Vlaamse regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet waarbij de VDAB gemachtigd wordt om een coöperatieve vennootschap van privaat recht, Jobsys genaamd, op te richten. De CV Jobsys heeft tot doel een databank op te starten en de universele dienstverlening, die vandaag door de VDAB kosteloos wordt aangeboden aan werkzoekenden, werknemers en werkgevers, ook in de toekomst via e-government verder te zetten. Hiervoor wordt in de CV Jobsys geopteerd voor een publiek-private samenwerking. Jobsys zal hiermee een aanvulling vormen op de ruime dienstverlening die vandaag reeds wordt aangeboden in de werkwinkels en de VDAB- centra. Het voorontwerp van decreet wordt voor advies voorgelegd aan de Commissie voor de Privacy, het beheerscomité van de VDAB, de SERV en de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering keurt een besluit goed voor werknemers die op vraag van hun werkgever een opleiding of bijscholing volgen bij de VDAB. De VDAB-regelgeving wordt hiermee beter afgestemd op de aanwezigheid en het gebruik van opleidingscheques.


* * *

Er wordt - in het kader van de Meerwaardeconomie en "Een Leven Lang Leren" - een subsidie toegekend voor drie coördinatoren en twintig "bijblijfconsulenten" bij vzw Vokans, vzw Kopa en vzw Keerpunt. De "bijblijf- consulenten" zullen werkzoekenden uit kansengroepen toeleiden zowel naar het volgen van een opleiding als naar het vinden van een job. De drie subsidies bedragen tesamen ruim 1,2 miljoen euro.


* * *

De Vlaamse regering hecht, na positief advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het ontwerp van decreet ter instemming met het samenwerkingsakkoord tussen de federale overheid, de Gewesten en de Duitstalige Gemeenschap inzake de sociale economie. Het ontwerp van decreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.


* * *

De verhoging van de omkaderingspremies en de loonharmonisatie voor de sociale werkplaatsen in de social-profitsector wordt goedgekeurd. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan het Vlaams Intersectoraal Akkoord voor de social-profitsector 2000-2005.


* * *

De Vlaamse regering keurt werkingssubsidies goed ter ondersteuning van de sectorconvenants met vier sectoren, waarbij 20,5 voltijdse sectorconsulenten worden toegewezen aan de sectoren metaalarbeiders (7 consulenten), voeding (6,5 consulenten), chemie (3 consulenten) en hout (4 consulenten). De sectorconsu- lenten zullen worden ingezet om enerzijds de knelpunt- beroepen aan te pakken en anderzijds de arbeidsmarkt- deelname van kansengroepen (vrouwen, allochtonen, laag- geschoolden,.) te verhogen. Voor deze subsidies wordt om en bij 1,2 miljoen euro vrijgemaakt.


* * *

De Vlaamse regering keurt twee subsidiebesluiten goed waarbij 11 voltijdse sectorconsulenten worden toegewezen aan de sector bouw (8 consulenten) en goederenvervoer (3 consulenten). De sectorconsulenten zullen worden ingezet om enerzijds de knelpuntberoepen aan te pakken en ander- zijds de arbeidsmarktdeelname van kansengroepen (vrouwen, allochtonen, laaggeschoolden,.) te verhogen. De subsidies bedragen samen 582.752 euro.


* * *

Leuven krijgt, onder voorbehoud van technisch nazicht, een werkingssubsidie toegekend voor de oprichting van een sociaal-economische site. De stad Leuven wil met deze site een duurzame huisvesting bieden aan bedrijven die actief zijn binnen de sociale economie. Concreet gaat het om Wonen en Werk, Kringloopcentrum Spit, fietsherstelplaats Velo en een aantal kleinere initiatieven zoals het computerrecyclagebedrijf RecuPc. Samen geven zij werk aan meer dan 300 werkzoekenden uit de kansengroepen. Deze nieuwe site zal worden ingeplant op het voormalige veilingterrein Brava in Heverlee.


* * *

Eerder dit jaar keurde het Vlaams Parlement het decreet goed dat de afsplitsing van de commerciële diensten van de VDAB regelt. Zij machtigt nu de Vlaams minister van Werkgelegenheid om alle noodzakelijke formaliteiten te vervullen voor t-Groep en Werkholding, met het oog op de definitieve oprichting van beide vennootschappen op maandag 16 december 2002. Zij bekrachtigt tevens de namen van de kandidaat-leden van de raad van bestuur van de nv vso Werkholding met het oog op hun benoeming als lid van de raad van bestuur.


* * *

De Vlaamse regering benoemt de heer Wim Vanseveren tot nieuwe administrateur-generaal van Toerisme Vlaanderen. De nieuwe administrateur-generaal neemt zijn functie op op 1 januari 2003.

Op voorstel van Vlaams minister Vera DUA :

Vlarebo of het Vlaams reglement van de bodemsanering wordt principieel aangepast betreffende de effectieve inwerkingtreding van de regeling "grondverzet". De datum van inwerkingtreding wordt uitgesteld naar 1 januari 2004. Dit om de codes van goede praktijk en de normen voor het gebruik van uitgegraven bodem die in de grondverzetregeling voorzien zijn vooraf grondig te kunnen uittesten en te evalueren. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies aan de Raad van State voorgelegd.


* * *

De Vlaamse regering keurt de uitbreiding en de verlenging tot 31 oktober 2003 goed van het lopende Phare- Twinningproject waarbij OVAM de Hongaarse regering helpt met het opzetten van een afvalinformatiesysteem in functie van regionale afvalstoffenplanning. Het programma wordt uitgebreid met de problematieken van in- en uitvoer van afval, verwerking van dierlijk afval en alle aspecten van verpakkingsafval.


* * *

Een vijfde preventiestimulerend programma (PRESTI 5) wordt na advies van de Raad van State definitief goed- gekeurd. De preventieprojecten binnen PRESTI 5 behandelen volgende thema's : 'meten is weten', milieukosten, milieuzorg en milieubeheer, maatregelen en technieken, ketenbeheer en productontwikkeling. Het PRESTI 5-programma wordt door OVAM beheerd.


* * *

De Vlaamse regering keurt principieel een voorontwerp van decreet goed tot herstructurering van de Vlaamse Milieuholding. Deze herstructurering kan grosso modo in twee onderdelen worden opgesplitst: het transfereren van vijf strategische participaties naar de Participatiemaat- schappij Vlaanderen (PMV) en het te gelde maken van de resterende participaties (valorisatie). Na advies van de SERV en de MiNa-raad, wordt het voorontwerp van decreet ook aan de Raad van State voorgelegd.


* * *

De Vlaamse regering keurt het wijzigingsbesluit goed betreffende de personeelsformatie van OVAM. Het besluit beoogt de aanpassing van de personeelsformatie van 1996 overeenkomstig het stambesluit Vlaamse Openbare Instellingen van 30 juni 2000. Het betreft meer bepaald de invoering van vier betrekkingen van de mandaatgraad van afdelingshoofd ter vervanging van vier betrekkingen van directeur, directeur-ingenieur of directeur- informaticus.


* * *

Ten gevolge van de regionalisatie van de bevoegdheid betreffende de toelating van landbouwgewassen en groente- gewassen tot de nationale rassencatalogi, dienen binnen het beleidsdomein Landbouw contracten te worden afgesloten met wetenschappelijke instellingen voor het uitvoeren van de noodzakelijke onderzoeken. Omwille van de continuïteit, de specifieke eisen en aard van de proefnemingen is het noodzakelijk in 2003 de proeven aan dezelfde centra toe te vertrouwen. De Vlaamse regering sluit voor 2003 drie nieuwe contracten af met het Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek te Gent, het Koninklijk Belgisch Instituut voor de Verbetering van de Biet te Tienen en het Centre de Recherches Agronomiques de Gembloux.


* * *

De Vlaamse regering beslist subsidies toe te kennen aan uiteenlopende actoren voor het natuur-, bos- en groenbeheer via groene, duurzame jobs toegankelijk voor kansengroepen waaronder laaggeschoolden. Daarvoor wordt jaarlijks een maximumbudget gereserveerd van ruim 1,6 miljoen euro. Het besluit wordt voor advies aan de Raad van State voorgelegd.


* * *

In uitvoering van de Lambermontakkoorden en de regionalisering van landbouwbevoegdheden keurt de Vlaamse regering een aantal maatregelen goed die de continuïteit van de werking moeten garanderen. De maatregelen behelzen onder meer het ex-landbouwfonds, het migratie- plan van een geïntegreerd beheers- en controlesysteem, de aanwerving van bijkomend personeel, het inhuren van bijkomende kantoorruimte en investeringen aan gebouwen. Een herverdeling van het provisioneel krediet Lambermont moet de daarmee gepaard gaande uitgaven financieren.


* * *

In het kader van de directe samenwerking met Zuid-Afrika keurt de Vlaamse regering een subsidie goed van 377.234 euro voor de uitvoering van twee projecten. Een van de projecten betreft de capaciteitsopbouw van de landbouwers in het Makhitini irrigatie-schema. Het andere project richt zich op de kwantificering en optimalisering van het landgebruik in Umkhanyakude District. Beide projecten situeren zich in Kwa Zulu Natal. De Vlaamse Vereniging voor Ontwikkelingssamenwerking (VVOB) krijgt een deel van de subsidie (maximaal 91.372 euro) toegekend voor de uitgaven die in Vlaanderen gebeuren ter ondersteuning en uitvoering van beide projecten.


* * *

In het kader van het Europees Programma 2000-2006 "Visserij buiten doelstelling 1" kent de Vlaamse regering 223.696 euro subsidie toe aan het Zeevissersfonds voor het project "Preventie arbeidsongevallen aan boord van visserijschepen - Fase II". Het project zal begeleid worden door een stuurgroep. In datzelfde kader krijgt de Rederscentrale cv een subsidie van 305.897 euro voor het project "Vis KwaliteitsBeoordeling". Doel is het bekomen van een geobjectiveerd, gestandaardiseerd en geharmoniseerd indelingssysteem in kwaliteitsklassen voor verse consumptievis.


* * *

De Vlaamse regering verlengt de tijdelijke aanstelling van de heren Roland De Paepe en Guido Clerx, tot respectievelijk waarnemend administrateur-generaal en waarnemend adjunct-administrateur-generaal van de Vlaamse Landmaatschappij, met ingang van 1 januari 2003.


* * *

Het World Wildlife Fund (WWF) krijgt een subsidie toegekend van 267.823 euro voor een project dat kadert binnen "Life 2000 Natuur". Het project behelst een actieplan voor het behoud en het herstel van drie bossen in de Vlaamse Ardennen, met name het Bos t'Ename en de bossen te Everbeek en Grimminge.


* * *

Begin november besliste de Vlaamse regering principieel dat "enkel vaartuigen met een tonnenmaat kleiner dan 70 BT vanaf 1 januari 2003 nog mogen vissen in de driemijlszone langs de Belgische kust". Vanaf 1998 bestaat er voor grote schepen een visserijverbod op tong binnen de 3-mijlszone. Dit verbod wordt vanaf 1 januari volgend jaar vervangen door een permanente maatregel die een algemeen visverbod oplegt binnen deze zone voor vaartuigen met een tonnenmaat groter dan 70 BT. Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering die maatregel nu definitief goed.


* * *

De Vlaamse regering gaat akkoord dat de termijn waar- binnen de MiNa-raad advies dient te verlenen over de ontwerpen van afbakeningsplannen van Grote Eenheden Natuur en Grote Eenheden Natuur in ontwikkeling, wordt verlengd met 60 dagen.

Op voorstel van Vlaams minister Vera DUA en Vlaams minister Mieke VOGELS :

De Vlaamse regering keurt, na aanpassing aan het advies van de Raad van State, definitief een besluit goed dat uitvoering geeft aan het decreet van 24 mei 2002 betreffende het drinkwater. Het besluit bepaalt de kwaliteitseisen waaraan het water moet voldoen, regelt de controle op het water met een verduidelijking van de verantwoordelijkheden van de waterleveranciers en de eigenaars van huishoudelijke leidingnetten, en voorziet rapportage- en informatieverplichtingen zowel ten overstaan van de Europese unie als ten overstaan van de gebruikers.

Op voorstel van Vlaams minister Vera DUA en Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

De Vlaamse regering keurt het besluit goed dat aan de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) kosteloos een recht van opstal verleent van maximaal 50 jaar voor de grote waterbouwkundige werken die zij exploiteert op de terreinen in Vlaanderen. Het betreft meer specifiek de oppervlaktewaterwinningen die de VMW exploiteert op het grondgebied van Diksmuide en Woumen (De Blankaert) en te Evergem (Kluizen).

Op voorstel van Vlaams minister Vera DUA, Vlaams minister Renaat LANDUYT en Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

In juli 2002 nam de Vlaamse regering akte van het "Masterplan Nationaal Park Hoge Kempen". Met dit project wil de Vlaamse overheid de natuur, het toerisme en de werkgelegenheid in de provincie Limburg bevorderen. Niet de Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM) maar wel de Limburgse Strategische Ontwikkelingsmaatschappij (LISOM) krijgt de opdracht tot het realiseren van bepaalde onderdelen van het vermelde Masterplan. De Vlaamse regering keurt de overeenkomst tussen de Vlaamse overheid en LISOM dienaangaande goed. De LRM zal de middelen voor de realisatie door LISOM ter beschikking stellen ten belope van 28 miljoen euro.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

Met het oog op de beperking van de budgettaire last van de "bijkomende dotatie naar aanleiding van het goed financieel beheer van de Vlaamse openbare instellingen (VOI)" beslist de Vlaamse regering tot aanpassing van de modaliteiten van het centraal thesauriebeheer. In essentie zal de overdracht van de saldi van de VOI voor de berekening van de intrestvergoedingen beperkt worden tot maximaal 1/12 van de jaardotatie. Daartegenover staat dat de afhouding van 15% voor de roerende voorheffing wordt geschrapt.


* * *

De Vlaamse regering machtigt de bevoegde minister om de herschikking van kredieten "Dotatie aan het Financieringsfonds voor Schuldafbouw en Eénmalige Investeringsuitgaven" door te voeren.


* * *

De Vlaamse regering beslist tot gedeeltelijke verdeling van een provisioneel krediet.


* * *

De Vlaamse regering keurt het "Technopolis gebudgetteerd uitbatingsplan 2002" goed. Ze kent eveneens 2 subsidies toe aan de Stichting Flanders Technology International, enerzijds voor haar werking (596.764 euro) en anderzijds voor de uitbating van Technopolis (1.363.000 euro).


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief een besluit goed over de regeling van het planologisch attest. Dit besluit moet de vroegere regels van april 2000 aanpassen aan de decreten betreffende (de organisatie van) de ruimtelijke ordening, gewijzigd voor wat de zonevreemde bedrijven betreft. Het planologisch attest is een document dat aangeeft of een bestaand bedrijf al dan niet behouden kan worden op de plaats waar het gevestigd is. Het besluit legt de regels vast voor de aanvraag, de ontvankelijkheid, de beoordeling en de behandeling van het planologisch attest.


* * *

In het kader van de Digitale Diversificatie in de Geschrevenperssector beslist de Vlaamse regering op basis van de projectoproep 2002 volgende subsidies toe te kennen: 261.093 euro aan de Regionale Uitgeversgroep NV, 137.507 euro aan Mediargus NV, 183.692 euro aan de Persgroep NV, 69.942 euro aan Sanoma Magazines Belgium, 189.463 euro aan de Vlaamse Uitgeversmaatschappij NV en 22.881 euro aan het Uitgeversbedrijf Tijd NV.


* * *

De Vlaamse regering verlengt de overeenkomst met de Vlaamse Regionale Televisieomroepen voor de productie en de uitzending van maximaal 10 afleveringen van het programma ENTER21.. Ze legt 682.753 euro vast voor de aankoop van mediaruimte en de productie van de televisieprogamma's. De ENTER21-campagne is een onderdeel van het Actieplan Wetenschapsinformatie en Innovatie 2002.


* * *

De Vlaamse regering beslist tot herverdelingen van basisallocaties voor het begrotingsjaar 2002.


* * *

Ingevolge het Lambermontakkoord krijgt de Vlaamse overheid rechtstreeks een deel van de winst van de Nationale Loterij. De Nationale Loterij beschikt over onvoldoende middelen om de historische achterstand ten opzichte van de door haar gesubsidieerde voorzieningen in Vlaanderen weg te werken. Het tekort wordt begroot op 12,57 miljoen euro. De federale minister van Telecommunicatie en van Overheidsbedrijven en Participaties stelt voor dat de Nationale Loterij een financiering voor hetzelfde bedrag over 20 jaar ten laste neemt. Het deel van de Vlaamse overheid wordt direct afgenomen van de jaarlijks te storten dotatie. Langs de uitgavenkant blijven de subsidies strikt beperkt tot het bedrag van de jaarlijkse doorstorting. De Vlaamse regering aanvaardt dit voorstel op voorwaarde van algehele honorering van de door de Nationale Loterij aangegane engagementen, als "slot van rekening".


* * *

De Vlaamse regering keurde eind vorige maand principieel het besluit goed dat uitvoering geeft aan het wijzigingsdecreet van 25 oktober 2002 betreffende de decreten radio-omroep en televisie. Het besluit werd voor advies voorgelegd aan de Raad van State. Gezien dat tot op heden uitbleef, wordt het opnieuw voor advies voorgelegd.


* * *

De Vlaamse regering neemt een aantal contractuele en organisatorische maatregelen met het oog op de verdere vormgeving op korte termijn van de economische en de analytische boekhouding binnen haar diensten.


* * *

De Vlaamse regering keurt de overeenkomst goed met het verzekeringskantoor J. Van Breda en C° inzake de verlenging van de opdracht 'Pooling van de verzekeringen van de Vlaamse Openbare Instellingen (VOI) en diensten met afzonderlijk beheer (DAB)'. De verlenging vangt aan op 1 januari 2003 en bedraagt vijf jaar.


* * *

De Vlaamse regering benoemt de heer Hedwig De Koker met ingang van 1 december 2002 tot commissaris van de Vlaamse regering bij de Limburgse Strategische
Ontwikkelingsmaatschappij. Hij wordt ook herbenoemd tot commissaris van de Vlaamse regering bij de Limburgse Reconversiemaatschappij.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN en van Vlaams minister Jaak GABRIELS :

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief een besluit goed dat diverse besluiten aanpast aan de euro. Het gaat zowel om transparantieaanpassingen als aanpassingen van de terminologie.

Op voorstel van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN :

Begin juli werd het Decreet houdende de
privaatrechtelijke culturele archiefwerking (Archief- decreet) door het Vlaams Parlement goedgekeurd en door de Vlaamse regering bekrachtigd. Nu keurt ze een besluit goed dat uitvoering geeft aan het Archiefdecreet. Het verdeelt de centra conform het decreet en regelt per categorie de voorwaarden en verplichtingen met betrekking tot de subsidiëring. Verder wordt voorzien in regels voor de structurele subsidiëring, de evaluatie van de werking, het beleidsplan en de adviescommissie.


* * *

De Vlaamse regering keurt het eerste deel van de ontwerp- en realisatiefase van het Cultuurdatabank-project goed. Ze gunt de opdracht aan CultuurNet Vlaanderen.


* * *

De Vlaamse regering keurt de beheersovereenkomst en de statuten van de (nieuwe) vzw Museum Felix de Boeck goed. Het gaat om een akkoord tussen de gemeente Drogenbos, de provincie Vlaams-Brabant en de vzw De Rand. Deze drie partners brengen elk 74.638 euro subsidie in.


* * *

Na aanmelding bij en goedkeuring van de steunmaatregelen door de Europese Commissie keurt de Vlaamse regering de beheersovereenkomst met het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) goed. De beheersovereenkomst bevat een dubbel luik. In een eerste luik wordt de samenwerking tussen het Vlaams Audiovisueel Fonds en de Vlaamse overheid geregeld. Hierbij zijn de doelstellingen bepaald, en de performantiemaatstaven en het instrumentarium vastgelegd. Ook de samenwerking met de omroepen, de andere cultuurgemeenschappen en diverse instellingen van de Vlaamse overheid wordt erin geregeld. De Vlaamse overheid stelt jaarlijks 12,5 miljoen euro ter beschikking, waarmee het VAF zich moet opstellen als actieve partner in de Vlaamse audiovisuele creatie.


* * *

De Vlaamse regering keurt het samenwerkingsakkoord goed tussen de federale overheid en de gemeenschappen betreffende de aanwending van 30% van de inkomsten uit de vergoeding voor de reproductie voor eigen gebruik ter aanmoediging van de schepping van geluids- en audiovisuele werken.


* * *

Het SMAK Gent krijgt 247.983 euro bijkomende subsidie als tussenkomst in de kosten van de realisatie van het project Quadriënnale 'Casino 2001'.


* * *

De Vlaamse regering wijzigt een besluit betreffende het financiële en materiële beheer van de Dienst met Afzonderlijk Beheer (DAB) "Beheersdienst van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten te Antwerpen" en een besluit betreffende het financiële en materiële beheer van de DAB "Beheersdienst van het Kasteel-Domein Gaasbeek". De wijziging betreft de omschakeling van de betrokken DAB's naar het systeem van gesplitste kredieten.


* * *

In uitvoering van het decreet Vlaams Jeugdbeleid legt de Vlaamse regering principieel de subsidieregeling vast van jeugdculturele en internationale initiatieven voor de jeugd. Het uitvoeringsbesluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Het voorontwerp van Gemeentedecreet werd principieel goedgekeurd door de Vlaamse regering op 19 juli en 8 november 2002. Omdat het nieuw Gemeentedecreet een ingrijpende hervorming van de huidige politieke, ambtelijke en financiële organisatie van de lokale besturen wil totstandbrengen, is een gefaseerde invoering ervan noodzakelijk. De Vlaamse regering keurt het implementatietraject van (het voorontwerp van) decreet goed. Als richtinggevende timing voor de inwerking- treding van het Gemeentedecreet en de daarbij horende uitvoeringsbesluiten wordt vooropgesteld: 1 januari 2005 voor het personele en organisatorische luik; 1 januari 2007 voor het politieke luik; 1 januari 2006 voor de invoering in enkele pilootgemeenten van het nieuw financieel instrumentarium (budget en boekhouding). De Vlaamse regering beslist tot opstart van het project "implementatie nieuw financieel instrumentarium in de gemeenten".


* * *

Eind 2000 keurde de Vlaamse regering de algemene principes van een nieuw beloningsbeleid voor de diensten van de Vlaamse overheid en het voorstel van aanpak goed. In de aanloop naar het vernieuwd beloningsbeleid werd en wordt een beroep gedaan op een externe consultant. Om de expertise over deze materie in de organisatie te verankeren en de overdracht van kennis van consultant naar de organisatie te verzekeren, wordt een kenniscel opgericht die - in afwachting van de bestuurlijke reorganisatie - wordt geplaatst bij het departement Algemene Zaken en Financiën (AZF).


* * *

De Vlaamse regering gaat akkoord met de eindafrekening van de subsidie 2001 aan Cultuurnet Vlaanderen (het voormalig Vlaams Centrum voor Cultuurcommunciatie). Zij hecht ook haar goedkeuring aan het voorgelegde bestedingsplan van de opgebouwde reserves.


* * *

Bij begeleidingsdecreet van 8 december 2000 kunnen de personeelsleden die verbonden zijn aan het kanaal Leuven- Dijle en het kanaal naar Charleroi overgedragen worden naar de NV Zeekanaal. De overdracht gebeurt op vrijwillige basis, éénmalig met tevens een éénmalige mogelijkheid tot terugkeer. De Vlaamse regering keurt nu de overdracht van 38 personeelsleden goed.

Op voorstel van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN en van Vlaams minister Jaak GABRIELS :

Naar aanleiding van de aanstelling van een vertegenwoordiger van de Vlaamse regering en een medewerker in Londen, beslist de Vlaamse regering tot een verhoging van het weddekrediet van het departement Coördinatie, evenals een verhoging van de werkings- en informaticamiddelen.


* * *

De Vlaamse regering keurt het voorontwerp van decreet goed houdende instemming met het Europees Landschapsverdrag. Eind augustus 2002 hadden 24 van de 44 lidstaten van de Raad van Europa, waaronder België, het Europees Landschapsverdrag ondertekend. België kan het verdrag maar ratificeren nadat de Parlementen van de gemeenschappen en de gewesten ermee hebben ingestemd. Het voorontwerp van decreet wordt voor advies voorgelegd aan de SERV, de MiNa-raad en de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Jaak GABRIELS :

De Vlaamse regering keurt principieel het voorontwerp van decreet goed houdende instemming met de overeenkomst tussen de regeringen van Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Noord-Ierland, Spanje en België betreffende het Airbus A330/A340-programma. De Airbus A330 en A340 zijn supersonische burgervliegtuigen voor middellange en lange afstanden. Het voorontwerp van decreet wordt voor advies aan de Raad van State voorgelegd.


* * *

De Vlaamse regering keurt de cofinanciering goed van het EFRO-project "Kwaliteits-, Veiligheids- en Milieuzorg voor bedrijven" in het kader van het Enig Programmerings- document 2000-2006 voor het doelstelling 2- en phasing- out gebied Anwerpen Noordoost/Kempen. De cofinanciering van het project van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) bedraagt 160.000 euro. Dit bedrag wordt als subsidie toegekend aan de GOM-Antwerpen, die optreedt als projectverantwoordelijke.


* * *

In toepassing van de economische expansiewetgeving wordt een steun toegekend aan de nv Sadepan Chemica te Genk en aan nv Wilmarsdonk te Antwerpen.


* * *

De Vlaamse regering keurt de vaststelling van de omslagsleutel goed die de middelen van het Grindfonds verdeelt voor het begrotingsjaar 2003.


* * *

NEPAD (the New Partnership for Africa's Development) krijgt een subsidie van 398.000 euro toegekend als tegemoetkoming in de kosten voor de ondersteuning van het secretariaat. NEPAD wil starten met een continentale NEPAD-communicatiestructuur in elk van de vijf Afrikaanse regio's. Het project betreft een internationale cofinan- ciering.


* * *

De Balkanactie van de Gemeenten vzw krijgt een subsidie toegekend van 848.151 euro voor de uitvoering van twee projecten in Kosovo : 'hulp voor rehabilitatie van sociaal kwetsbare families in Kosovo' en 'economische ontwikkeling in Kosovo'. Het eerste project betreft de heropbouw van totaal vernietigde woningen in de regio Shtime (Zuid-Kosovo). Het tweede project richt zich op de verdeling van vee en de uitbouw van een verzameling van uitleenbare landbouwmachines.


* * *

De aanwending van de bijdrage van de Vlaamse regering voor het jaar 2001 en 2002 aan het Vlaams UNESCO- Trustfonds ter ondersteuning van de activiteiten van UNESCO wordt goedgekeurd.


* * *

De Vlaamse regering kent een subside van 517.302 euro toe aan de vzw Rode Kruis - Vlaanderen Internationaal als tegemoetkoming in de kosten voor voedselhulp aan Zambia. De doelstelling van het project is het verbeteren van de nutritionele situatie van de meest kwetsbare groepen in de zuidelijke districten van Zambia.


* * *

Een subsidie van maximaal 736.690 euro wordt toegekend aan de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) als jaarlijkse bijdrage voor 2002 aan het IAO/Vlaams Algemeen Fonds. Dit fonds wordt onder meer aangewend voor de detachering van Vlaamse ambtenaren naar de IAO, stages van jonge Vlamingen bij de IAO en consultancyopdrachten.


* * *

De Vlaamse regering verlengt de voorlopige erkenning van kredietvennootschappen voor sociaal woonkrediet met een half jaar tot en met 30 juni 2003..


* * *

De beheersovereenkomst van 26 september 2000 tussen de Vlaamse overheid en de nv Beroepskrediet inzake de ondersteuning van het Vlaams Waarborgfonds wordt voor een jaar verlengd.


* * *

UNAIDS krijgt een subsidie van maximaal 500.000 euro toegekend als steun voor de programma's 'Beschermen van kinderen en jongeren tegen de epidemie en haar impact' en 'Verzekeren van een buitengewoon antwoord op de epidemie' in zuidelijk Afrika.


* * *

De Vlaamse regering kent een subsidie toe voor het uitvoeren van een haalbaarheidsstudie met betrekking tot bouw- en milieuprojecten in het buitenland aan de volgende drie bedrijven : nv Haecon (200.000 euro), nv Technum (200.000 euro) en nv Ecorem (179.195 euro).


* * *

In het kader van de directe samenwerking met Zuid-Afrika kent de Vlaamse regering een subsidie toe van maximaal 487.400 euro aan de New Housing Company voor een huisvestingsproject voor lage inkomensgroepen in de E'Thekwini metropolitan council. Daarnaast krijgt de Vlaamse Vereniging voor Ontwikkelingssamenwerking (VVOB) een subsidie van maximaal 15.340 euro voor de uitgaven die in Vlaanderen gebeuren ter ondersteuning van dit project.


* * *

De Vlaamse regering keurt de principes goed met betrekking tot de wijziging van het besluit dat het sociale huurstelsel regelt voor sociale huurwoningen. De Vlaamse regering beslist deze principes te realiseren via een aanpassing van de regelgeving ter zake.

Op voorstel van Vlaams minister Guy Vanhengel :

Personeelsleden werkzaam in een (gewezen) DAC-statuut binnen het beleidsdomein Sport worden per 1 januari 2003 geregulariseerd. Het betreft meer bepaald alle DAC- projecten bij lokale sportverenigingen. De Vlaamse regering kent daartoe een niet-gereglementeerde subsidie toe als voorschot voor de loonkosten van het eerste kwartaal van 2003. Zij keurt ook de voorgestelde werkwijze betreffende de regularisatie goed.


* * *

De Vlaamse regering kent een facultatieve investeringssubsidie van 1,27 miljoen euro toe aan het Bloso als tegemoetkoming voor de eerste fase van de overdekking en aanpassing van de Wielerbaan Blaarmeersen in Gent.


* * *

De vzw Wielerclub Eddy Merckxvrienden krijgt van de Vlaamse regering een subsidie van 300.000 euro voor het jaar 2003 als tegemoetkoming voor de werkingskosten verbonden aan het project wielerploeg "Vlaanderen - T- Interim - Eddy Merckx".


-----
einde

-----


---