Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Alcoholverbod voor Mercatorplein

Het Dagelijks Bestuur van stadsdeel De Baarsjes heeft besloten een alcoholverbod in te stellen voor het Mercatorplein en omliggende straten. Winkelend publiek en voorbijgangers ondervinden regelmatig overlast van alcoholverslaafden. De Stichting Beheer Mercatorplein en de winkeliersvereniging Berlage Passage staan zeer positief tegenover een dergelijk verbod. Het alcoholverbod treedt in werking op 15 december en geldt voorlopig voor één jaar. Voor evenementen en terrassen geldt het verbod niet.

Het Mercatorplein wordt regelmatig bezocht door mensen die overmatig alcohol gebruiken. Gevolgen hiervan zijn: vechten met elkaar, dreigende taal naar het winkelend publiek, agressief gedrag naar voorbijgangers, baldadigheid en vandalisme. De politie ondersteunt het alcoholverbod, dat kan bijdragen aan een verbetering van de orde op het plein en de directe omgeving. Het alcoholverbod geeft de politie een instrument in de hand bij de aanpak van dit probleemgedrag. Het Dagelijks Bestuur wil dit probleem in een vroeg stadium aanpakken.

Proefperiode

Het alcoholverbod wordt voor een proefperiode van één jaar ingesteld. Het verbod gaat gelden voor het Mercatorplein en delen van de Cabralstraat, Bartholomeus Diazstraat, Hudsonstraat, Jan Evertsenstraat en Vespuccistraat. Dit alcoholverbod geldt niet voor de terrassen die in het gebied liggen. Na één jaar wordt in overleg met de politie en de winkeliers het verbod geëvalueerd. Belangrijkste aandachtspunt bij de evaluatie is de eventuele mate van verplaatsing van overlast naar andere delen van de wijk. Op basis hiervan wordt besloten het verbod eventueel voort te zetten voor een onbepaalde periode. Indien wenselijk kan worden gekozen voor een uitbreiding van het gebied waarvoor het verbod geldt.

Bevoegdheid

Het instellen van een alcoholverbod is mogelijk op grond van artikel 2.8 van de Algemene Plaatselijke Verordening. Op grond van dit artikel is het Dagelijks Bestuur van het stadsdeel bevoegd om op aangewezen plaatsen en weggedeelten het gebruik van alcoholhoudende dranken of het bij zich hebben van aangebroken blikjes en dergelijke met alcoholhoudende drank te verbieden.

---

© Stadsdeel De Baarsjes - 26/11/2002