Gemeente Amsterdam


Bus 43 rijdt medio december op borneo-eiland
26 november 2002 - Lisa Neves Gonçalves

Vanaf 15 december rijdt buslijn 43 over het Borneo-eiland in het Oostelijk Havengebied. De komst van de bus wordt mogelijk gemaakt door de aanleg van OV-vriendelijke verkeersdrempels in de Feike de Boerlaan.

Voorgeschiedenis

De buurt van de Feike de Boerlaan is ingericht als een 30 km/u verblijfsgebied en is daarom voorzien van verkeersdrempels. Afgelopen zomer gaf het GVB te kennen dat zij niet meer over de Feike de Boer laan wilde rijden omdat de verkeersdrempels te hoog waren waardoor de veiligheid van de passagiers in het geding kwam. Omdat de betrokken partijen (het GVB en het stadsdeel Zeeburg) niet uit de discussie kwamen of de drempel wel of niet te hoog was, is verkeerswethouder Mark van der Horst van de centrale stad een gesprek aangegaan met stadsdeelvoorzitter Tjeerd Herrema van Zeeburg. Op basis hiervan is de Adviesgroep voor Verkeer en Vervoer ingeschakeld voor een advies over een OV-vriendelijke drempel.

H-drempel

Afgelopen oktober zijn door het GVB en het stadsdeel met medewerking van de gemeentelijke dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer (dIVV) proeven gedaan. Het Dagelijks Bestuur van het stadsdeel heeft nu besloten dat op negen plekken op de Feike de Boerlaan speciale drempels worden aangelegd. Een H-vormig lange drempel blijkt de optimale oplossing te bieden voor het trillingsvrij rijden van de GVB-bussen. Zowel het stadsdeel, het GVB als dIVV hebben voor de H-drempel gekozen. Het aanleggen van de drempels gebeurt van 2 t/m 13 december. Ter optimalisering van het snelheidsremmend effect is het stadsdeel van plan de op- en afritdelen van de drempels later te vervangen door betonnen prefab-elementen, zodra deze elementen op de markt komen. Stadsdeel Zeeburg gaat borden met aandacht voor spelende kinderen plaatsen in de Feike de Boerlaan ter bevordering van de veiligheid van de buurtkinderen.

Route bus 43

De buslijn 43 rijdt vanaf het Centraal Station naar het Borneo-eiland en weer terug. Via de Borneolaan en de Feike de Boerlaan rijdt de bus naar de halte op de noordkant van het R.J.H. Fortuynplein. Daarna vervolgt de bus zijn route weer via de Feike de Boerlaan en de Borneolaan richting CS.

© Gemeente Amsterdam