Provincie Noord-Holland

Hoornse Citybus van start
Gedeputeerde Schipper en wethouder Weel van Hoorn laten op de Hoornse koopzondag van 15 december op het Stationsplein hun kaartjes afstempelen en rijden dan de eerste rit mee van de Citybus Hoorn. Het experimentele Citybusproject Hoorn gaat daarmee van start.

De Hoornse Citybus vloeit voort uit een onderzoek dat de gemeente Hoorn in 2001 heeft laten verrichten naar de parkeerproblemen in de binnenstad en de mogelijke oplossingen daarvan. Het onderzoek wees uit dat een openbaar vervoervorm die goed tegemoet kan komen aan de wensen van het winkelend publiek het meest kansrijk is om iets aan de parkeerdruk te doen. De gemeente Hoorn heeft vervolgens de provincie, die in onder meer West-Friesland verantwoordelijk is voor het openbaar busvervoer, verzocht een en ander uit te werken. Daaruit is de Citybus ontstaan die nu als een éénjarig experiment op 15 december van start gaat. De bus rijdt vanaf het NS Station Hoorn door het winkelgebied, langs verschillende musea en door het havengebied.en biedt op deze wijze een optimale openbaar vervoervoorziening voor het winkelend publiek en de toeristen die op koopavonden, zaterdagen, koopzondagen en een aantal evenementendagen de Hoornse binnenstad bezoeken. Het vervoer per Citybus moet de parkeerdruk in het stadscentrum van Hoorn terugbrengen waarmee een wens van het gemeentebestuur van Hoorn in vervulling gaat.

Met een bedrag van 185.856,-. financiert de provincie het experiment voor een jaar volledig. Op grond van de vervoerprognoses verwacht zij dat het een succes wordt. Busvervoerder Connexxion verzorgt het vervoer. Na één jaar zal het experiment worden geëvalueerd.

Meer informatie:

Provincie Noord-Holland, Joop Klinkhamer, tel. (023) 514 4179 Gemeente Hoorn, Roeland Bajema, tel. (0229) 25 23 63 Connexxion, Herman Opmeer, tel. (035) 625 19 57 Rienk van der Veen 5-12-2002 13:15:00