NMBS

09/02/02

Treindienst tussen Kerstmis en nieuwjaar

Opgepast: deze wijzigingen staan los van de aanpassingen aan de treindienst vanaf 15 december.

Ieder jaar vermindert het aantal reizigers voelbaar tussen Kerstmis en nieuwjaar en tijdens de eerste dagen van het nieuwe jaar. Voor velen is dit een uitgelezen moment voor een korte vakantie. Steeds vaker spelen werkgevers (vooral uit grote bedrijven en administraties) in op deze wens van hun werknemers en sluiten hun deuren tijdens deze periode. De NMBS vindt het dan ook billijk om tijdens deze periode het treinaanbod aan te passen in functie van de vraag en zo een aantal spoorwegmensen ook de gelegenheid te geven enkele dagen verlof te nemen.

Op basis van de opgetekende reacties, meer bepaald door de Ombudsman en het Raadgevend Comité van de Gebruikers, op de aangeboden treindienst verleden jaar, heeft de NMBS een aanbod uitgedokterd dat een compromis zou zijn tussen de verwachtingen van de reizigers en een rationeel gebruik van personen en materieel.

De verbeteringen t.o.v. de treindienst van verleden jaar kunnen als volgt worden samengevat:

* 24 december wordt beschouwd als een weekdag, evenals 23, 26, 27 en 30 december. In 2001 was op 24 december de zondagdienst van toepassing;

* op 31 december wordt net als verleden jaar de zondagdienst toegepast, met evenwel bijkomende maatregelen. In 53 stopplaatsen die verleden jaar niet werden bediend, zullen dit jaar wel bijkomende treinen stoppen of bestaande treinen uitzonderlijk halt houden;

* op de weekdagen van maandag 23 tot en met 30 december rijden de treinen volgens de normale dienstregeling op weekdagen, maar de P-treinen worden geschrapt. Niettemin worden er drie maatregelingen genomen om de reeds geringe impact van het wegvallen van die P-treinen te beperken:


+ een aantal bijkomende treinen worden ingelegd of de treinen uit het basisaanbod houden bijkomend halt in de stopplaatsen te bedienen waar op weekdagen normaal enkel P-treinen stoppen.

+ de samenstelling van sommige IC- of IR-treinen worden versterkt (langere treinen);

+ op de lijnen met hoofdzakelijk pendelaars rijden bijkomende treinen als zelfs langere treinen onvoldoende capaciteit bieden, `s morgens naar Brussel en 's namiddags vanuit Brussel.

Op commercieel vlak worden de Rail Pass in eerste klas en de Golden Railpass tussen Kerstmis en nieuwjaar nog voordeliger. De Rail Pass kost EUR 70,00 i.p.v. EUR 90,00 voor 10 trajecten in 1ste klas. Voor de Golden Railpass betaalt de klant slechts EUR 35,00 i.p.v. EUR 46,00 voor 6 trajecten in 1ste klas.

Ook de geldigheidsperiode van het Weekendbiljet wordt aanzienlijk uitgebreid, nl. van vrijdag 20 december (vanaf 19.01 uur) tot en met woensdag 1 januari zonder onderbreking.

Al deze uitzonderlijke tarifaire maatregelen worden in detail uitgelegd op de NMBS- internetsite (www.nmbs.be).

Op 2 en 3 januari 2003 rijden de treinen volgens de dienstregeling van toepassing tijdens jaarlijkse vakantieperiode. De treinen die tijdens deze periode niet rijden staan vermeld in het spoorboekje en op de gele dienstregelingsaffiches vermeld met het symbool triangle .

Een brochure met alle wijzigingen zal in de week van 16 tot 20 december beschikbaar zijn in de stations. De informatie kan ook worden geraadpleegd op de internetsite: www.nmbs.be.

© 2002 NMBS