Nederlandse Spoorwegen Persbericht
Utrecht, 13 december 2002

Nieuws NS Internationaal per 15 december

Start ICE International rechtstreeks naar Frankfurt en nieuwe nachttrein naar Zürich

Vanaf zondag 15 december zullen er enkele voor de klant belangrijke verbeteringen in het internationale treinverkeer vanuit Nederland naar Duitsland plaatsvinden: de moderne hogesnelheidstrein ICE International komt eindelijk beter tot zijn recht, nu hij zes keer per dag met 300 kilometer per uur na Keulen, over de gloednieuwe HSL, rechtstreeks doorrijdt naar Frankfurt. Bovendien rijdt vanaf die datum de nieuwe CityNightLinenachttrein naar Basel, Zürich en München (en tijdens de winter in het weekend naar Garmisch-Partenkirchen). Tegelijkertijd introduceren de Duitse spoorwegen een nieuw prijssysteem, wat het mogelijk maakt om verschillende kortingen te combineren.

ICE International
Deze zeer comfortabele hogesnelheidstrein zal 6 keer per dag tussen Amsterdam Centraal en Frankfurt rijden. In Nederland stopt de trein in Duivendrecht, Utrecht en Arnhem. In Duitsland doet hij de volgende stations aan: Oberhausen, Duisburg, Düsseldorf, Köln, Frankfurt Flughafen en Frankfurt/Main Hbf. Op het HSL-traject tussen Keulen en Frankfurt is de snelheid 300 km/u, wat een forse reistijdverkorting oplevert. In totaal is de reis Amsterdam Frankfurt verkort van 5 uur en 10 minuten tot 3 uur en 58 minuten.

CityNightLine
Deze nieuwe kwaliteitsnachttrein vanuit Nederland, met een dagelijkse directe nachtverbinding naar Basel, Zürich en München, wordt in samenwerking met CityNightLine, een Zwitsers dochterbedrijf van DB, geëxploiteerd. Naast zit-, lig- en slaaprijtuigen met airconditioning, is de trein voorzien van een lounge-rijtuig (restauratie) en trolleyservice. In het wintersportseizoen is er op de vrijdagen ook een rechtstreekse verbinding naar het Duitse ski-oord Garmisch-Partenkirchen.Verder zijn er dagelijks in Keulen overstapmogelijkheden op de CNL naar Wenen. CNL- treinen zijn voorzien van namen om de herkenning te vergemakkelijken; de verbinding tussen Amsterdam en Zürich is Pegasus gedoopt; Amsterdam München heet Pollux. Meer informatie: www.citynightline.nl

Nieuw Duits tariefsysteem
Vanaf 15 december 2002 geldt een nieuw prijssysteem naar en door Duitsland, met vele kortingsmogelijkheden voor vroegboekers en samenreizenden. In dit systeem is een combinatie van kortingen mogelijk, waardoor treinreizen naar verder weggelegen bestemmingen aantrekkelijker worden. Informatie en tickets via Teleservice 0900-9296 (¤ 0,35 pm ) of bij NS Internationaal op de grotere stations en de erkende reisbureau's.

Uitbreiding Binnenland Plus Assortiment
Op ieder NS-station met een verkoopbalie Binnenland (Tickets &Service) zijn internationale treintickets (Binnenland Plus Assortiment) te koop naar alle bestemmingen in België en Luxemburg en de belangrijkste bestemmingen in Duitsland, maar uitsluitend voor tickets zonder zitplaatsreservering. Per 15 december wordt het Binnenland Plus Assortiment uitgebreid met 7 bestemmingen in Duitsland, te weten Frankfurt , Frankfurt Flughafen, Berlijn, Mannheim, Bonn, Koblenz, Mainz (uitsluitend zonder zitplaatsreservering).

Met Ski-Thalys naar de Franse Alpen
In de periode 21 december 2002 t/m 22 maart 2003 rijdt Ski-Thalys iedere zaterdag (heen/terug) weer snel en comfortabel naar de Franse Alpen. Ski-Thalys vertrekt elke zaterdagochtend vanaf Amsterdam, Schiphol, Den Haag en Rotterdam via Antwerpen en Brussel om vervolgens op hoge snelheid richting de Franse Alpen te rijden. De reistijd Rotterdam Moutiers is bijvoorbeeld 7,5 uur, met direct aansluitend vervoer tot hoog in het skigebied. Onder het motto: 's ochtends vertrekken, 's middags op de piste.

Noot aan de redactie